Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pronađen način kako dobiti vodik iz bilo koje biljke E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 10 Travanj 2013 14:50

Istraživači iz Virginia Tech pronašli su način kako izdvojiti vodik iz bilo koje biljke, što bi mogao biti značajan napredak za razvoj gorivih ćelija i veliki korak u industriji vozila s vodikovim gorivim ćelijama.

Nove metode pridobivanja vodikaPostojeće metode proizvodnje vodika su skupe i stvaraju stakleničke plinove, stoga ukoliko se nove metode pokažu jednako uspješnima, kao što početna istraživanja pokazuju, sam proces mogao bi biti komercijaliziran i široko dostupan unutar slijedeće tri godine.

Za pridobivanje vodika istraživači iz Virgina Tech-a kombinirali su poseban koktel enzima sa polifosfatom i ksilozom, jednostavnim šećerom koji se nalazi u svakoj biljci. Kada se pomiješaju, enzimi pomažu u otpuštanju velikih količina vodika iz ksiloze. Sam proces učinkovitiji je i ekološki više prihvatljiv od konvencionalnih metoda, a rezultati bi mogli biti od velikog značenja za sektor obnovljivih izvora energije.

Nova metoda mogla bi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, izjavio je Y. H. Percival Zhang, vodeći autor studije. Mogućnosti zarade i pogodnosti za okoliš su razlog zašto toliko kompanija posvećenih vozilima, nafti i energetici radi na razvoju vozila na vodikove gorive ćelije. Mnogo ljudi vjeruje kako će gospodarstvo pogonjeno vodikom uskoro krenuti u punu fazu razvoja, uz vrijednost tržišta od najmanje 1 trilijun dolara samo u S.A.D.-u, zaključio je Zhang.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     vodik      gorive ćelije      razvoj tehnologije      Virginia Tech      vozila s vodikovim gorivim ćelijama
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?