Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zašto Afrika ne razvija dovoljno solara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 10 Travanj 2013 21:53

Unatoč tome što ima jedan od najboljih potencijala energije Sunca na planeti, Afrika je trivijalan igrač na svjetskom solarnom tržištu. Prošle godine je udio Afrike u ukupnom tržištu solara bio manji od 1,5% pri čemu je većina solarnih panel u Afriku išla u Južnoafričku Republiku.

Nije tajna da Afrika ima ogromne potencijale energije Sunca, pošto se o tome priča još od 1980-ih godina. Cijene solarnih panela su rekordno niske, dok su cijene električne energije u Africi među najvećima na svijetu uz tendenciju rasta. Očito je da dolazi vrijeme solarne energije, pa se postavlja pitanje „Zašto Afrika nije u centru solarnog tržišta, i kako je moguće da država kao Velika Britanija koja ima trećinu solarnih potencijala Afrike, instalira više solara od cijelog kontinenta?“.

 

Transformacija tržišta

Prije samo 20 godina, 99% solarnog fotonaponskog tržišta nije bilo spojeno na elektroenergetsku mrežu. Godišnja proizvodnja 1995. je bila samo 50 MW/godišnje, a skoro svi solarni sustavi su davali električnu energiju lokacijama daleko od elektroenergetske mreže: udaljeni telekomunikacijski tornjevi, udaljene seoske škole i klinike. Sredinom 90-ih, preko 20% tržišta solara je bilo u Africi. U to vrijeme su Njemački zeleni uspjeli natjerati svoju vladu da investira u potporu za solarnu energiju na mreži. Inženjeri u SAD-u i Njemačkoj su tada razvili invertere koji su omogućili solarnim modulima da daju električnu energiju u elektroenergetsku mrežu. S time je iznimno povećan interes za solarne sutave na krovovima, pojavili su se programi poticaja u Japanu, Njemačkoj, Španjolskoj i Kaliforniji. Do 2003. je solarna industrija rasla nekih 20% godišnje, te je tokom dvadeset i pet godina prešla granicu proizvodnje od 1 GW godišnje. Do 2012. godine je 99% posla na fotonaponskom tržištu, koje je sada na preko 30 GW godišnje, bilo na elektroenergetskoj mreži.

Time se vidi da je došlo do velike transformacije na tržištu. Solarno tržište je postalo velika i značajna industrija koje se podržava feed-in-tarifama u više od 60 država. Afrika nije više igrač na tom tržištu i to zato što je u razvijenim zemljama solar na mreži i uglavnom ga drži srednja klasa. Porastom potrošnje električne energije raste i potrošnja i upotreba solara. U Africi solar nije na mreži, nego puni baterije te je uglavnom u rukama grupa sa manjim prihodima. Rastom mreže se stoga u Africi smanjuje tržište solara.

 

Barijere razvoju

Afrika sporo investira u sve obnovljive izvore energije. Prema Bloombergu, od 268,7 milijardi dolara investirano na razini svijeta u obnovljive izvore energije prošle godine, samo oko 4,3 milijarde dolara je investirano u Africi – a od tog je većina uložena u Južnoafričku Republiku i sjevernu Afriku. Ipak, najsporije se u Africi razvija solarna fotonaponska industrija.

Uzrok slaboga razvoja se može pripisati većem broju faktora koji su doveli do nepostojanja tržišta za solar na Afričkim elektroenergetskim mrežama. Nemogućnost spajanja solara na mrežu je dovela do toga da nema velikih solarnih tvrtki u Africi, te je time solar postao alat za malo tržište, i to kao skupi izbor za ruralne zajednice bez novčanih sredstava, uz čestu potporu misionarskih agencija. Kod ruralnih stanovnika koji žive sa nekoliko dolara dnevno, solar koji nije na mreži će uvijek biti limitiran – igračka koja ne može isporučiti ono što mogu mreža ili generator, jednostavno nije konačno rješenje.

Prva veća blokada razvoju Afričkog solarnog sektora je bila politička. Problem je u tome što elektroenergetskim sektorom u Africi upravljaju igrači koji razmišljaju na „veliko“ te koriste centralizirane izvore elektirčne energije kao što su termoelektrane na ugljen i naftu ili velike hidroelektrane. Mali decentralizirani fotonaponski sustavi jednostavno se ne uklapaju u taj program. U razvoju velikih rješenja za kratkoročne probleme fotonapon nije interesantan. Kada se troše stotine milijuna dolara za elektrifikaciju mreže za cijelu državu, solar koji nije na mreži nije među opcijama birokrata i političara. Kao drugo Afrički političari su među zadnjima krenuli u decentralizaciju proizvodnje energije. Unatoč tome što potrošači koriste dizel generatore po cijelom kontinentu, ignorancija i inercija na političkoj razini su spriječili korištenje novih rješenja. Umjesto da su gledali naprijed i počeli koristiti solar, politika se bavi svakodnevnim rješavanjem kriza, te nisu imali ni vremena ni podršku stvoriti politiku, regulative i poticaje kako bi prešli na nove izvore energije. Često se ne zna ni potencijal takvih izvora energije, a za razliku od Europe i SAD-a nemaju u svojim tvrtkama i vladama ljude koji potiču korištenje solara. Kao treće, nemoguće je ignorirati interese velikih igrača u Africi koji žele zadržati status quo. U velikom dijelu istočne i zapadne Afrike se električna energija proizovdi iz dizelskih generatora što je jako skupo za potrošače, ali vrlo isplativo za isporučitelje. Unatoč tome što je solar jeftiniji, koji bi bio poslovni interes tih tajkuna kada bi zamijenili svoje generatore sa solarom u vlasništvu potrošača?

Još jedan problem je financiranje. Za razliku od Njemačke nema srednje klase koja može investirati u solarne fotonaponske sustave. Banke i financijaši nisu upoznati sa obnovljivim izvorima energije, te su jako konzervativni. Dugi period otplate i mala veličina sustava nisu dovoljno atraktivni tom sektoru, te zbog toga love velike projekte elektrana. Problem je i velika kamata za zajmove koja zna ići do čak 20%, čime solarni fotonaponski sustav ni u kojem slučaju ne može biti isplativ. U cijeloj Africi se solar shvaća kao izvor energije za udaljena sela koja nemaju pristup mreži, dok je u Europi to zeleni izvor energije za bogate i srednju klasu. Investicije donora kao što je Global Environmental Facility u Africi instaliraju solar samo onima koji uopće nemaju pristup električnoj energiji. Za afrikanca srednje klase koji živi u gradu solar koji se nudi izgleda kao igračka, jer se odnosi na solar koji nije na mreži, te stoga jednostavno nije zanimljiv. Najgore od svega je što 70% afrikanaca ima limitiran pristup električnoj energiji, a srednja klasa u gradovima i organizacije za pomoć koje instaliraju solare ruralnim zajednicama istovremeno koriste prljavu energiju i sjede u autima i troše CO2 u ogromnim gužvama koje nastaju u velikim gradovima Afrike. Samo tokom jednog dana u gradu kao što je Nairobi se proizvede više CO2 iz fosilnih goriva nego u tjedan dana u više stotina ruralnih društava za koje se potiče korištenje zelene energije. Takva situacija je definitivno paradoksalna. Pri tome treba i dalje podržati maksimalnu upotrebu solara u zabačenim ruralnim zajednicama, ali tu tehnologiju treba primijeniti i potaknuti njenu primjenu i u urbanim područjima Afrike.


 

Kako se solar može pokrenuti s mrtve točke

Ako Afrika hoće privući više investicija u solar mora povećati potražnju za solarom barem dvadeset puta. A to će se dogoditi onda kada se razvije program priključivanja solara na mrežu čime će automatski porasti potražnja.

Prvo se mora promijeniti smisao u raspravi oko proizvodnje energije. Ne radi se samo o tome da energiju dobiju siromašni, nego se radi o zelenoj energiji. Mora se pojaviti nekakav „zeleni pokret“ u Africi koji bi tražio promjene na način da se zaštiti okoliš. Uopće nije bitno zašto postoji status quo u razvoju, činjenica je da on neće nestati sam od sebe. Zeleno civilno društvo mora tražiti zelenu energiju za Afriku. To nije nešto što će biti promovirano u Africi od strane agencija, misionara i sličnih, nego je to nešto što afrikanci moraju sami tražiti kroz političku borbu i rasprave.

Educirana srednja klasa – a ne ruralna siromašna – će najviše pomoći u pokretu prema zelenoj energiji. Oni će koristiti resurse, investirati će, te će odlučiti smjer u kojem će se zemlja kretati. Naravno, u pravoj demokraciji ima mnogo glasova, ali pitajte se koliko siromašnih ljudi u Njemačkoj ima solarni sustav. Tvrtke koje prodaju solar u Africi se trebaju početi ponašati kao „prave“ tvrtke, te moraju prepoznati rastuću urbanu srednju klasu kao isplativo tržište. Oni koriste električnu energiju, oštroumni su i žele razmišljati i živjeti zeleno. To je rastuće tržište koje zahtijeva investicije i politički okvir.

Kao drugo, potrebno je uložiti puno rada u stvaranje novih zakona, okvirnih mehanizama za okoliš, te stvoriti kapacitete za tvrtke kako bi iste mogle koristiti solarnu energiju. Dok pristup energiji siromašnima zahtijeva male poslove, veliki solarni projekti zahtijevaju inženjere, finacijere i političare.

Na kraju, potrebno je razmisliti kako lokalni i međunarodni poticaji mogu izgraditi solarna tržišta. To je komplicirana rasprava. Pitanje energetskog pristupa će ostati ključno – zato što je pružanje pristupa onima bez energije politička stvar, te je problem koji treba riješiti.  Ali u isto vrijeme solarni energetski sektori moraju biti izgrađeni – na isti način kako su stvoreni drugi električni sektori kroz velike investicije u brane, termoelektrane na ugljen, geotermalne izvore i prijenosnu infrastrukturu. Solar mora imati svoje mjesto u tome sa svim drugim bitnim tehnologijama za proizvodnju električne energije.

Južnoafrička Republika instalira stotine megavata solarnih fotonaponskih sustava. Kenija razvija zakone za razvoj spajanja na mrežu, te će imati više takvih instaliranih sustava do kraja godine. Tanzanija, Gana, Cape Verde, Botswana, Namibija i Uganda imaju ambiciozne planove za solar. Iako se tržišta pokreću, ipak ima još puno toga za napraviti.

Članak je napisao Mark Hankins koji se bavi solarom u Africi preko 20 godina kao menadžer za solar.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar      afrika      razvoj      fotonapon      južnoafrička republika      solarni paneli      njemačka
Index članka
Zašto Afrika ne razvija dovoljno solara
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?