Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast fotonaponskog tržišta u 2012. godini i velike promjene u budućnosti E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 08 Svibanj 2013 16:02

EPIA je objavila novo izvješće o pregledu tržišta fotonaponskih sustava u kojem je prikazan rast u 2012. godini i predviđanja dinamičnih promjena u sljedećih pet godina.

Obnovljivi.comUnatoč gospodarskoj krizi i konsolidaciji industrije, u 2012. godini u svijetu je postavljen 31 GW novih fotonaponskih sustava, što je gotovo jednak rast kao i u rekordnoj 2011. godini, stoji u najnovijem izvješću izdanom od strane Europskog udruženja fotonaponske industrije (EPIA).

Iz izvješća je vidljivo kako bi vodeća uloga Europe u ovom sektoru uskoro mogla doći kraju; u 2011. godini u Europi je ostvareno 70% ukupnog svjetskog rasta FN sustava, dok je u 2012. godini taj postotak smanjen na 55%. Prema postojećoj situaciji gotovo je sigurno da će većina FN sustava u 2013. godini biti postavljena izvan Europe.

Najznačajnije promjene za 2012. godine istaknute u izvješću su:

  • ukupno postavljanje FN sustava u svijetu iznosilo je 31,1 GW, što je povećanje u odnosu na 2011. godinu kada ih je postavljeno 30,4 GW; FN sustavi su ostali, nakon hidroenergije i energije vjetra, treći najvažniji obnovljivi izvor energije prema instaliranoj snazi u svijetu:
  • 17,2 GW FN sustava priključeno je na elektroenergetsku mrežu u Europi, što je smanjenje u odnosu na 2011. godinu kada je na mrežu priključeno 22,4 GW; Europa je, sa 55% postavljenih sustava još uvijek vodeći kontinent;
  • drugu godinu za redom fotonapon je najzastupljeniji novi oblik proizvodnje električne energije u Europi; FN pokriva 2,6% ukupne potražnje za električnom energijom u Europi, te 5.2% vršnih potreba za električnom energijom;
  • Njemačka je bila vodeće tržište sa 7,6 GW novih priključenih sustava, a nakon nje slijede Kina sa 5 GW, Italija sa 3,4 GW, S.A.D. sa 3,3 GW i Japan sa 2 GW;
  • prema pesimističnom scenariju nazvanom „Business-as-Usual“ svjetsko tržište FN sustava moglo bi do 2017. godine dosegnuti 48 GW, dok bi prema scenariju „Policy-Driven scenario“ ta brojka mogla iznositi i 84 GW.

 

Detaljno izvješće biti će uskoro dostupno i na ovim stranicama.

 

Izvor: http://www.epia.org/

Tags:     EPIA      FN      fotonapon      2012.      izvješće      Europa      pregled tržišta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?