Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Apple najavio izgradnju sunčane elektrane snage 20 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Srpanj 2013 14:47

Apple je već u proljeće najavio ulaganja u obnovljive izvore energije, a sada je objavio izgradnju sunčane elektrane snage 20 MW koja će opskrbljivati električnom energijom podatkovni centar u Reno-u, Nevada.

Podatkovni centar AppleVijest je objavio GigaOm, koji ističe kako će elektrana imati snagu 18 do 20 MW, što je otprilike istovjetno već postojećoj elektrani koja se nalazi u North Carolina. Razlika između ove dvije elektrane sastoji se u činjenici da će elektrana u Reno-u biti izgrađena sa panelima nove tehnologije koja upotrebljava solarne panele i zrcala pomoću kojih se reflektira sunčeva svjetlost, što štedi vrijeme i povećava proizvodnju. Prilikom dizajniranja i izgradnje Apple će surađivati s kompanijom SunPower, s kojom je surađivao i na elektrani u North Carolina-i, te s kompanijom NV Energy koja će osigurati spoj s elektroenergetskom mrežom.

Svi Apple-ovi podatkovni centri upotrebljavaju u potpunosti obnovljive izvore energije, a uskoro će biti ostvaren i cilj za Reno i to upotrebom najnovije, najučinkovitije tehnologije koncentriranih solarnih panela. Taj projekt neće samo opskrbljivati podatkovi centar, već će višak proizvedene energije slati u elektroenergetsku mrežu čime će se opskrbljivati i lokalno stanovništvo, ističu iz Apple-a.

Kako piše GigaOm, elektrana snage 20 MW značajno je ulaganje za privatnu kompaniju koja inače nije energetska kompanija. Projekt vrijedan gotovo milijardu dolara prostirat će se na površini od 0,68 km2, te će proizvoditi oko 43,5 milijuna kWh godišnje, što će uštedjeti fosilnih goriva dostatno za pokretanje 6,400 vozila svake godine.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     Apple      podatkovni centar      sunčeva energija      koncentrirana sunčeva energija      FN      fotonapon      CSP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?