Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Očekuje se rekordni rast instalacije solara u svijetu ove godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 05 Listopad 2013 01:11

Svjetske instalacije fotonaponskih sustava bi trebale iduće godine rasti brže nego zadnje tri godine, te bi ukupno gledano iduće godine trebalo biti instalirano više od 40 GW, čija je vrijednost 86 milijardi dolara.

Ovo su rezultati istraživanja tvrtke IHS Inc., a očekuje se da iduće godine rastu 18% te dostignu 41 GW. Ove godine je rast 13%, a prošle godine je bio 15%. To je puno manji rast nego 2011., kada je rast bio 35%. Prihodi iduće godine bi trebali biti drugi najveći nakon rekordnih 89 milijardi dolara u 2011. godini.

Rast instalacija iduće godine bi trebao biti ponajviše povezan sa niskim cijenama sustava, otvaranjem novih tržišta u nadolazećim regijama i nastavkom rasta u velikim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države, Japan i Kina. Unatoč smanjenju poticaja u razvijenim tržištima Europe očekuje se da će iduće godine biti ostvaren rast nakon velikog pada prošle godine, te dodatnog pada ove godine. Rast će biti ostvaren ponajviše zbog regija Turske, Poljske, Ukrajine i Rusije. Ipak očekuje se da će udio Europe iduće godine pasti na 29% što je veliki pad sa 57% prošle godine, dok će udio Azije skočiti na 48% sa 29%.

IHS predviđa da će zadnji kvartal ove godine biti posebno dobar odnosno najbolji u zadnje dvije godine sa 9,8 GW. U prvom kvartalu ove godine je instalirano 7 GW, a u drugom i trećem kvartalu 8,5 GW.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     fotonaponski sustavi      ihs inc      instalacije      solar      europa      japan      kina      nadolazeća tržišta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?