Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva svjetska elektrana na valove snage 1 MW ušla u pogon na jugu Australije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 03 Studeni 2013 18:30

Australska tvrtka Oceanlinx je u pogon pustila prvu elektranu na energiju valova snage 1 MW u Port MacDonnelu na jugu Australije.

Elektrana je razvijena uz pomoć Australske agencija za obnovljive izvore energije (ARENA) te će sada biti u fazi testiranja tokom idućih 12 mjeseci kako bi se odredilo koliko dobro isporučuje električnu energiju u državnu elektroenergetsku mrežu. Ako sve bude išlo po planu će se nakon toga postaviti 10 MW verzija elektrane.

Ocealinxova tehnologija radi na principu korištenja valova na način da isti proizvode zrak pod visokim tlakom koji se onda vodi kroz turbinu te time proizvodi električnu energiju. Tvrtka je objavila da je elektrana napravljena od jednostavnog predproizvedenog armiranog betona koji čini struktruru dovoljno teškom da se usidri na dno mora na dubini od otprilike 10-15 metara bez potrebe za pripremom dna mora. Cilj projekta je demonstrirati tehnologiju te katalizirati buduće projekte iz svega naučenog kroz ovaj projekt.

ARENA je u projekt uložila 4,4 milijuna dolara od ukupnih troškova projekta od 8 milijuna dolara, a Oceanlinx je potpisao ugovor o otkupu električne energije sa elektroprivredom Diamond Energy.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     australija      oceanlinx      elektrana na valove      elektroenergestka mreža      diamond energy      arena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?