Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Neiskorišteni potencijal geotermalne energije u Južnoj Americi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 24 Studeni 2013 23:30

Južna Amerika ima veliki potencijal geotermalne energije, ali i velike barijere za razvoj takvih projekata, te je stoga taj oblik energije uglavnom neiskorišten. Ipak, pojavili su se neki privatni investitori i banke za razvoj koje bi trebale započeti veća ulaganja u ogromni potencijal tog izvora energije.

Vatreni prsten je geološka regija u obliku potkove koja se rasprostire od dna Južne Amerike uz obalu Pacifika do Sjeverne Amerike te se preko pacifičkog dijela Azije spušta skroz dolje do Novog Zelanda. Na tom području ima više od 400 vulkana, te je stoga izuzetno zanimljiva za iskorištavanje geotermalne energije.

Neka područja prstena su iskoristila ovaj resurs, te tako Novi Zeland recimo ima više od 800 MW geotermalnih elektrana koje pokrivaju 19% potreba za elektirčnom energijom. S druge strane ona praktički nije iskorištena na području Južne Amerike, iako postoji želja vladajućih da se taj izvor iskoristi, ali to još nije zaživjelo.

Barijere razvoju

Dok većina zemalja na sjeveru, kao što je Meksiko polako razvijaju geotermalne projekte, zemlje u Južnoj Americi kasne sa razvojem zbog različitih razloga. Jedna od glavnih barijera razvoju geotermalne energije neovisno o lokaciji je trošak testnog bušenja. To je uvjerljivo najskuplji korak u procesu razvoja, te mnogi projekti teško dobivaju financiranje za taj dio zbog velikog rizika. Otprilike 50% bušenja ne daje pozitivan rezultat, te se stoga to rijetko financira od strane komercijalnih banaka. Većinu razvoja u Latinskoj Americi stoga vodi privatni sektor.

Vlade su već dale koncesije za geotermalne projekte privatnim developerima, ali rijetko koji mogu podnijeti troškove razvoja, pa velika većina sjedi na koncesiji, te tako zaustavljaju cijelu industriju. U nekim slučajevima su troškovi bušenja još veći jer je mobilizacija opreme izuzeno skupa. Vlade su sada uvidile svoju grešku, te pokušavaju smisliti načine kako da pripomognu developerima.

U Čileu naprimjer vlada pokušava smisliti nekakvu podršku ili poticaj privatnim developerima. Čile odnedavno ima cilj od 20% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2025. (bez hidroelektrana) što je puno više od trenutačnog cilja od 5%. Ipak, postoje zakonodavni i budžetarni problemi u postizanju tog cilja. Sve radi privatni sektor, od proizvodnje do prijenosa što otežava miješanje vlade u tržište, a ne postoji mogućnost korištenja feed-in-tarife kao kod drugih obnovljivih izvora energije.

Dodatni financijski pritisak postoji zbog potencijalno negativnog utjecaja na okoliš razvojem geotermalne energije. Neki od projekata koji se planiraju ili postojeći projekti koji se planiraju proširiti se nalaze u nacionalnim parkovima. To stvara dodatne probleme i produžuje period razvoja.

Projekti predvodnici

Prošle godine je tvrtka Alterra Power Corp, geotermalni developer iz Kanade objavio partnerstvo sa Energy Development Corporation (EDC), Filipinskim developerom geotermalne energije kako bi razvili šest Alterrinig geotermalnih koncesija u Južnoj Americi.  Jedan od projekata je Mariposa u Čileu koja bi trebala ući u pogon 2017. godine. EDC ima nekoliko izgrađenih geotermalnih elektrana u Filipinima. Partnerstvo Alterra-EDC će se pokrenuti na lokaciji Mariposa, pri čemu će EDC dati 58,3 milijuna dolara za 70% udjela u projektu. Alterra je već identificirala geotermalni potencijal od 300 MW i više na lokaciji Mariposa, ali potrebno je još bušenja za testiranje permeabilnosti lokacije.

Enel Green Power Latin America pak zajedno sa državnom Empresa Nacional de Petróleo (ENAP – državna naftna kompanija u Čileu) razvija geotermalne projekte. Enel je prošle godine potpisao ugovor sa Čileanskom bankom za financiranje u iznosu od 100 milijuna dolara za obnovljive projekte.

Širi financijski dohvat

Početkom ove godine je Svjetska banka objavila da će pokrenuti fond od 500 milijuna dolara za razvoj geotermalnih koncesija u svijetu. Program je počeo odvajati novac za pomoć pri testnom bušenju za projekte, te je kao jednu od zanimljivih zona izdvojio Južnu Ameriku.

S obzirom da razvoj jednog geotermalnog projekta traje do deset godina, ne očekuje se veliki porast instalirane snage tokom idućih par godina, ali se očekuje veća aktivnost u samom sektoru.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     južna amerika      geotermalna energija      čile      bušenje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?