Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tasmanija cilja 100% električne energije iz obnovljivih izvora do 2020., te 35% manje stakleničkih plinova E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Studeni 2013 18:10

Vlada Tasmanije je, prije nego nadređena joj vlada u Australiji, predstavila novi klimatski akcijski plan kojim žele osigurati 100% obnovljivih izvora energije do 2020. u proizvodnji električne energije i 35% smanjenje stakleničkih emisija do iste godine.

Sama Tasmanija već sada ima 87% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, i to ponajviše hidroelektrana, ali sada im je cilj u potpunosti se maknuti od uvoza ugljena iz Viktorije. Za razliku od njih, veći dio Australije smanjuje svoje ciljeve za OIE, osim regija Južna Australija i Australia Capital Territory čiji je cilj 90% i 50% do 2020. godine.

Veliki dio plana je smanjiti uvoz ugljena koji je činio 15% ukupne potrošnje energije 2007. godine. Dodatni cilj je smanjiti emisije za 60% do 2050. godine u odnosu na 1990. godinu. Plan se fokusira na energetsku efikasnost u postojećim zgradama, efikasno korištenje vode, smanjenje barijera za korištenje obnovljivih izvora energije, praćenje emisija, elektrifikaciju javnog transporta, te smanjivanje i menadžment prirodnih opasnosti u državi.

Tasmanija ima dovoljno obnovljivih izvora energije (vjetar i biomasa kratkoročno, geoetrmalna energija srednjeročno i valovi i plima i oseka dugoročno) da pokrije potrošnju električne energije u Tasmaniji, te da može i izvoziti istu u ostatak Australije. Među svojim inicijativama Tasmanija kani proširiti svoju shemu zajmova obnovljive energije (RELS) te povećati dostupnost zajmova kako bi u njihovom korištenju mogle učestvovati i društvene organizacije.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     tasmanija      vlada      australija      akcijski plan      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?