Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europska Unija uvodi carine za Kineske izvoznike solarnog stakla u iznosu od 42,1% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 21:52

Europska Unija je uvela kratkotrajne carine koje idu do 42,1% za solarna stakla iz Kine kako bi smanjila konkurenciju EU proizvođačima čime se ponovno otvaraju tenzije oko obnovljivih izvora energije.

Ova carina utječe na Kineske izvoznike kao što su Zheijang Jiafu Glass Co. i Xinyi PV Products Holdings koji navodno prodaju svoje proizvode u EU ispod cijene. Staklo se koristi za proizvodnju solarnih panela koji su također pod prismotrom zbog preniske cijene. Europska Komisija tvrdi da je EU pretrpjela materijalnu štetu kao rezultat preniskih cijena.

Iznos carine je određen nakon desetak mjeseci istraživanja i nakon pritužbe tvrtci koje imaju četvrt proizvodnje solarnih stakala, a cijelo tržište EU se procjenjuje na manje od 200 milijuna eura. Kineski udio na tržištu je bio 28,8% prošle godine, što je veliki rast sa 6,2% 2009. godine. Visina carine ovisi o tvrtci, a najveće su za Zhejiang i Xinyi.  EU vlade moraju odlučiti u roku šest mjeseci da li će produžiti carine tokom pet godina.

EU je od prošle godine istraživala poticanje proivzodnje solarnih panela u Kini, te je u kolovozu postignut dogovor s Kinom koji je postavio minimalnu cijenu i limitirao volumen uvoza solarnih panela iz Kine do kraja 2015. godine.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     europska unija      solarna stakla      kina      carine
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?