Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva laguna na plimu i oseku bi trebala biti izgrađena u zaljevu Swansea E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 03 Prosinac 2013 18:05

Veliki morski zid oko zaljeva Swansea blizu obale južnog Walesa u Velikoj Britaniji bi mogao koristiti energiju plima i oseke za isporuku električne energije za preko 100.000 kućanstava.

Prije nekoliko tjedana je dovršena studija utjecaja na okoliš za projekt koji bi vrijedio 1,6 milijardi dolara, a projekt bi mogao biti dovršen negdje tokom 2017. godine. Morski zid dužine 10 kilometara bi trebao biti prvi koji bi stvorio lagunu za plimu i oseku te bi se smjestio oko cijelog zaljeva Swansea u obliku konjske potkove. Ova struktura bi obuhvatila 11 kilometara kvadratnih te bi imala snagu od 14 GW i godišnju proizvodnju od 25 teravatsati električne energije.

Prema inženjerima koji razvijaju projekt Laguna bi trebala proizvoditi energiju iz plime i oseke barem četiri puta dnevno. U budućnosti bi se čak mogla podijeliti na bazene kako bi proizvodila elektirčnu energiju po potrebi kao što danas rade reverzibilne hidroelektrane.

Naravno, sam projekt ima i negativan utjecaj na okoliš zbog svoje ogromne veličine. Isto tako djelomično će biti uništeno morsko dno te bi trebalo doći i do promjena morske faune na području zaljeva.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     swansea      elektrana      plima i oseka      morski zid
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?