Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina udvostručila rast novih obnovljivih elektrana u pokušaju da smanji onečišćenost E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Prosinac 2013 19:11

Kina je udvostručila instalaciju obnovljivih izvora energije u prvih deset mjeseci ove godine nakon što je vlada odlučila smanjiti onečišćenost u najvećim gradovima.

Sa nuklearnim elektranama je Kina instalirala 36 GW čiste energije u deset mjeseci do kraja listopada. Specifično je instalirano 7,9 GW vjetra, 3,6 GW solara, 2,2 GW nuklearne energije, a ostatak veći od 20 GW čine hidroelektrane.

Prema procjeni Međunarodne energetske agencije će Kina do 2035. dodati više obnovljivih elektrana od SAD-a, Europe i Japana zajedno. Kina je najveće tržište obnovljivih izvora energije od 2011. godine. Vlada Kine je uvela plan dodavanja 49 GW obnovljivih izvora energije kako bi povećala proizvodnju električne energije bez veće ovisnosti o fosilnim gorivima. Prošle godine je novoinstalirana snaga činila 33 GW.

U prvih deset mjeseci su obnovljivi činili više od pola novoinstalirane snage. Kao dodatni znak cilja smanjenja korištenja fosilnih goriva je podatak da bi nove termoelektrane na ugljen u Kini ove godine trebale proizvesti 69,6% električne energije u odnosu na 71,5% prošle godine.

Količina instalirane solarne energije bi se mogla utrostručiti do kraja godine u odnosu na prošlu, vjetroelektrane bi trebale skočiti 22%, a nuklearna energije za 17%.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroelektrane      solar      hidroelektrane      obnovljivi izvori energije      instalirana snaga
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?