Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

'Scenarij 100% obnovljivih izvora energije ostvariv je u samo 20 godina' E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 11 Siječanj 2014 20:55

Santiago Galbete Goyena, direktor projekata Međunarodnih vjetroelektrana i fotonapona u Accioni dobio je od javnog sveučilišta Navarra odliku Cum laude za svoj doktorski rad naziva "Tehnička i gospodarska isplativost za 100% obnovljive izvore energije u Španjolskoj", u kojem ističe kako je scenarij 100% obnovljivih izvora energije ostvariv u razdoblju od samo 20 godina.

Santiago Galbete GoyenaU svom doktorskom radu Goyena predlaže niz rješenja kojima želi prikazati da bi elektroenergetski sustavi nalik onome u Španjolskoj mogli sa sigurnošću raditi upotrebom obnovljivih izvora energije i uvođenjem energetske učinkovitosti uz troškove ekvivalentne sadašnjem sustavu. U nastavku prenosimo interview koji je dao za Energynews.

Odakle ideja za istraživanje mogućnosti scenarija 100% obnovljivih izvora u Španjolskoj i predstavljanje same teze?

Početna ideja bila je istraživanje potrebne veličine skladištenja energije za izolirane sustave 100% obovljivih izvora energije, no prilikom razvoja teze došlo je do određenih promjena. Odlučili smo da će izolirani sustav biti cijela Španolska, te da ćemo dizajnirati elekroenergetski miks za 100% obnovljive izvore energije, a ne samo sustav skladištenja. Na žalost, zbog usporavanja razvoja tehnologija, što je rezultat različitih negativnih zakonodavnih promjena, ova teza trenutno je samo tema razgovora.

Koja ste ranija istraživanja upotrijebili kao bazu svojih analiza i studija?

Izvor podataka i daljnjih procjena osigurali su Acciona Energia, koja je ustupila podatke i mjerenja proizvodnje vlastitih elektrana, Greenpeace svojim izvješćima „Renewables 100%“ i „Renewables 2050“, te IDAE koja je ustupila svoje procjene. Svi ovi podaci upotrijebljeni su za razvoj istraživanja i prikupljanje dodatnih informacija; no u poslijednjih nekoliko godina situacija se promijenila, pa je tako Greenpeace u svojim izvješćima predviđao vrlo visoke cijene postavljanja fotonaponskih sustava, a one su posljednjih godina zabilježile značajan pad – razlika je čak oko 80% u odnosu na predviđanja od prije šest ili sedam godina.

Što, prema vašem mišljenju, nedostaje Španjolskoj kako bi provela ovu tezu?

Nedostaju joj volja i vizija za dugoročnu situaciju. Španjolskoj nedostaju uran, nafta i prirodni plin, a vlastite zalihe ugljena vrlo su loše kvalitete, pa se, prema REE, oko 90% ugljena uvozi. Upravo to i negativan utjecaj fosilnih goriva na okoliš trebali bi biti dovoljni razlozi za poticanje razvoja obnovljivih izvora energije čiji su troškovi danas nešto viši u odnosu na tradicionalna goriva, no u kratkom vremenskom razdoblju trebali bi postati jeftiniji od fosilnih goriva. Uz to, takav razvoj imao bi pozitivan utjecaj na gospodarsku neovisnost zemlje.

Koji oblik energije ima najviše potencijala u Španjolskoj?

Sunčeva energija ima najviše potencijala, iako je Španjolska zemlja bogata i drugim oblicima obnovljivih izvora kao što su vjetar i voda, te postoji značajan potencijal biomase, koja je pomalo zaboravljena, a od ključne je važnosti prilikom postizanja cilja 100% obnovljivih izvora energije. U svojoj studiji predlažem dva moguća scenarija; u jednom značajnu važnost imaju biomasa i skladištenje energije, dok u drugom važnost imaju biomasa i geotermalna energija. U Španjolskoj postoji određeni potencijal geotermalne energije, no ne predstavlja prioritet iako postoji mnogo mjesta za njen razvoj.

 

Izvor: http://www.energynews.es/

Tags:     Španjolska      100% obnovljivi      skladištenje energije      Greenpeace
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?