Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predviđa se rast tržišta spremanja energije koje će predvoditi Japan E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Ožujak 2014 21:09

Japanski cilj zamjene većeg dijela elektrana koje pokrivaju baznu proizvodnju sa obnovljivim izvorima energije potiče rast i smanjenje troškova na tržištu spremanja energije.

Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) je prije nekoliko dana objavilo da će započeti primanje zahtjeva za povoljne poticaje koje nudi potrošačima koji će zajedno sa svojim sustavima obnovljivih izvora energije instalirati litij-ionske baterije. Procjenjuje se da će se samo ove godine instalirati 100 MW sustava za spremanje energije.

METI potiče dvije trećine početnih troškova za litij-ionske baterije snage 1 kWh i veće koje će potrošači instalirati kako bi mogli spremati energiju iz svojih fotonaponskih sustava. Najveći poticaj za potrošače je 10.000 dolara dok je za komercijalne organizacije 1.000.000 dolara, a u cijeli program će METI uložiti otprilike 98 milijuna dolara.

Prema METI-ju je program direktan rezultat želje da se osnaži elektroenergetska mreža Japana s obzirom da su Japanci nakon Fukushime ugasili nuklearne elektrane, te u kratkom roku instalirali više od 7.000 MW obnovljivih izvora energije. Spremanje energije sa strane potrošača može pomoći u smanjivanju prenapona na mreži koji se javalju poslije podne tokom dana sa velikom insolacijom.

Njemačka također istražuje isti model, te je predstavila poticaje prije godinu dana. Njihov poticaj pokriva otprilike 30% troškova sustava za spremanje energije.

Konzultanti iz IHS-a smatraju da će ovi potezi potaknuti ogroman rast te industrije, odnosno tržišta pri čemu će udio Japana biti 12%, a Njemačke 11%. Prema njihovim procjenama bi se već 2017. godine trebalo instalirati 6 GW mogućnosti spremanja energije pri čemu će 1,5 GW biti pokraj velikih obnovljivih elektrana, a 2 GW sa strane potrošača. Ovaj rast bi trebao omogućiti smanjenje troškova za 30%, te bi time sustavi postali ekonomski isplativi na nekoliko tržišta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     spremanje energije      japan      litij-ionske baterije      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?