Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kako je solar smanjio račun za električnu energiju na farmi u Kaliforniji za 75% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Ožujak 2014 22:20

Današnji farmeri Sunce ne koriste više samo za uzgajanje voća i porvrća nego i za proizvodnju električne energije kojom se smanjuju energetski troškovi za pumpe za vodu, hladnjake, procesurianje vina u vinarijama i druge agrikulturne poslove.

Prema pregledu USDA koji je napravljen 2009. godine, skoro 8.000 farmi je instaliralo solarne fotonaponke sustave za različitie agrikulturne potrebe, a taj broj se sigurno povećao zadnjih nekoliko godina pošto su troškovi instalacije solara pali za 60% u tom razdoblju.

REC Solar je sam instalirao solarne sustave za nekoliko desetaka velikih i malih uzgajivača, vinarija i drugih agrikulturnih pogona, pri čemu se smanjuju potrebe za električnom energijom u 21. stoljeću.

Kako moderna agrikultura troši električnu energiju

Moderne farme troše električnu energiju za mnoge svakodnevne poslove koji uključuju navodnjavanje agrikulturnih proizvoda, proizvodnju mlijeka, vinske restorane, procesuiranje vinskih butelja, hladnjake za sve proizvode, električne ograde, rasvjetu i drugo.

Solar na lokaciji farme Vignolo u Shatteru, Kaliforniji

Vignolo farma je jedan od agrikulturnih proizvođača koji je prešao na solar, a proizvodi krumpire, pistacio, grožđe i druge proizvode. Nalazi se u dolini San Joaquin u Kaliforniji.

Godišnji račun za električnu energiju im je bio preko 300.000 dolara, pri čemu su najveći udio imali moderni hladnjaci i postrojenje za pakiranje koje troši puno energije. Nakon što je detaljno proučena potrošnja energije na farmi REC je projektirao, te instalirao 1,73 MW solarni fotonaponski sustav na zemlji na četiri hektara pokraj zgrade sa hladnjacima i postrojenjem za pakiranje.

Sada ta solarna elektrana smanjuje potrošnju električne energije za 75%, te zajedno sa svim lokalnim i državnim poticajima ima povrat investicije od 15% godišnje, odnosno očekuje se isplativost projekta za samo pet godina. Tokom tridesetogodišnjeg radnog vijeka solarne elektrane bi projekt trebao uštedjeti 5 milijuna dolara. Osim toga solarni sustav će smanjiti emisije ugljičnog-dioksida, te pomoći u postizanju energetske neovisnosti farme.

Prednosti solara za ruralne farme

Solar je financijski isplativ za ruralne farme koje troše skupi propan, naftu i druga fosilna goriva ili koje moraju platiti za izgradnju prijenosne mreže.

Danas, sa kombinacijom solarnih sustava i tehnologijama spremanja energije ruralne farme mogu instalirati troškovno isplativo rješenje koristeći solarni sustav koji nije spojen na mrežu, te koji je tiho, održivo i neovisno rješenje u usporedbi sa sve skupljim gorivima.

Ako farma želi sačuvati svoj kapital, današnje solarno financiranje može eliminirati početne troškove za solar i spremanje istoga, te u isto vrijeme pružiti jeftinije rješenje za isporuku električne energije farmi.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     kalifornija      solarni sustavi      farme      potrošnja energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?