Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Investicije u čistu energiju narasle 9% u prvom kvartalu ove godine, a rast predvode solarne elektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 19 Travanj 2014 11:42

Investicije u čistu energiju su narasle 9% u prvom kvartalu ove godine naspram istog kvartala prošle godine i to ponajviše zbog velike potražnje za solarnim panelima na krovovima u SAD-u i Japanu.

Prema Bloomberg New Energy Financeu nove investicije u obnovljive izvore energije su narasle na 47,7 milijardi dolara u prva tri mjeseca naspram 43,6 milijardi dolara prošle godine. Ovo bi mogao biti pokazatelj oporavka tržišta, pošto su investicije padale zadnje dvije godine. Iako ništa još nije sigurno, pokazatelji su dobri.

U cijeloj priči se vide dva obrasca i to povećani udio malih solara u ukupnim investicijama i povećanje investicija u zemljama u razvoju. Investicije u nove solarne instalacije su rasle 23%, na 27,5 milijardi dolara uključujući 21,1 milijardu za projekte snage manje od 1 MW. Investicije u električne automobile, spremanje energije i opremu za efikasnost mreže su utrostručene na 3,1 milijardu dolara.

Investicije u vjetroelektrane su pak pale 16%, na 13,9 milijardi dolara, dok su za bioplin pale 28% na 664 milijuna dolara. Investicije u SAD-u su se udvostručile, u Kini su porasle 18%, a u Brazilu su utrostručene. S druge strane u Europi su iste pale 30%, a u Africi i Bliskom Istoku su skočile za 82%.

Naspram zadnjeg kvartala prošle godine su investicije pale pošto su iste bile 58,1 milijardu dolara, ali to je uobičajeno pošto se najviše ulaže u zadnjem kvartalu kako bi se iskoristili svi poticaji dostupni te kalendarske godine.

Izvor: www.renewableenegyworld.com

Tags:     investicije      čista energija      solarni paneli      sad      japan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?