Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Napredna biogoriva od algi mogu biti čisto, dostupno rješenje E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 25 Travanj 2014 10:53

S obzirom da je svjetska energetska kriza sve jača, potrebna su troškovno isplativa i održiva rješenja za proizvodnju biogoriva, pri čemu se trenutačno razvijaju napredna biogriva koja trebaju manje zemljišta za proizvodnju, te omogućuju veću proizvodnju uz prihvatljive troškove.

U tom sektoru su predvodnik postale alge i to ponajviše zbog jednostavnosti procesa. Za pretvorbu algi u gorivu potrebno je samo Sunce, ugljični-dioksid i morska voda.

Doprinos pojedinog biogoriva je nivo proizvodnje po jutru po žitarici. Najčešći je etanol iz kukuruza koji daje 420 galona goriva po jutru godišnje. Druge žitarice daju veći prinos, pa recimo brazilska šećerna repa daje proizvodnju od 860 galona po jutru godišnje, ali ni to nije ni blizu dokazanih prinosa algi koji iznose čak 8.000 galona po jutru godišnje. Dodatno je za alge potrebno puno manje energije za rast i žetvu.

To je vrlo važno ako se želi postići da biogoriva budu konkurentna sa tradicionalnim izvorima fosilnih goriva. Očekuje se daljnji pad troškova razvojem industrije i povećanjem prinosa pojedinih žitarica.

Još jedan ključni aspekt proizvodnje biogoriva iz algi je činjenica da se za proizvodnju može koristiti ugljični-dioksid koji je proizveden i uhvaćen u drugim industrijskim procesima u vanjskom reaktivnom sustavu, pri čemu se proizvodi etanol procesom fotosinteze. Kao rješenje u smanjenju emisija stakleničkih plinova jedinstveni proces hvatanja i ponovnog korištenja ugljičnog-dioksida u algama predstavlja održivu alternativu. Osim toga proizvodnja biogoriva iz algi djelomično rješava problem korištenja vode, pošto prirodno proizvode i 1,4 galona čiste vode iz morske vode za svaki galon goriva. Druga biogoriva kao kukuruzni etanol troše do 15 galona čiste vode za proizvodnju jednog galona goriva.

I završna prednost algi je da je za proizvodnju istih potrebno puno manje zemlje čime se povećava količina zemlje koja se može koristiti za proizvodnju hrane. Komercijalizacija ove tehnologije je na vidiku i prijelaz na gorivo kojem su osnova alge sada treba dobiti globalnu podršku.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     alge      biogoriva      žitarice      industrijski procesi      energetska kriza
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?