Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tvrtka Solar Roadways predstavila super čvrste solarne panele za ceste na testnom parkiralištu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 21:17

Scott i Julie Brusaw su prije osam godina započeli razvoj tvrtke sa vizijom da zamijene asfalt na cestama i parkiralištima sa solarnim panelima koji proizvode električnu energiju i koji su dovoljno čvrsti da mogu izdržati prijevozna sredstva.

Nakon mnogo eksperimentiranja i problema s financiranjem, njihova tvrtka Solar Roadways je predstavila svoje prvo parkiralište kojeg su izveli od heksagonalnih panela. Ovi solarni praneli ne koriste samo solarnu energiju, nego imaju sklopnu pločicu, programabilnu LED rasvjetu i mogućnost grijanja pomoću kojega bi se topio led i snijeg, a sve skupa je prekriveno super snažnim staklom. Parkiralište ima ukupnu instaliranu snagu od 3.600 Watta.

Osim što proizvode energiju ovi paneli mogu uključivati i komunalne usluge. Tako se kablovi za prijenos električne energije i prijenos podataka nalaze uz panele, te time omogućuju jednostavan pristup i održavanje.

Iako je testno parkiralište u pogonu, potrebne su daljnje izmjene kako bi se postigla komercijalna proizvodnja. Zbog toga je pokrenuta Indiegogo kampanja čiji je cilj skupiti 1 milijuna dolara kako bi se povećala efikasnost sustava (trenutačno se ispod stakla svake heksagonalne jedinice nalazi 69% solarnih ćelija, a cilj je dostići 100%).

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarni paneli      električna energija      parkiralište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?