Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SAD će smanjiti emisije stakleničkih plinova E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 04 Lipanj 2014 06:18

Prema uputama predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame federalna Agencija (EPA) za zaštitu okoliša je danas predstavila plan smanjenja emisija stakleničkih plinova iz postojećih elektrana.

Tzv. Plan čiste energije (Clean Power Plan) bi trebao dodatno potaknuti razvoj elektrana na prirodni plin i obnovljive izvore energije, te smanjiti korištenje prljavijih termoelektrana na ugljen.

Ovo je prvi put da se prijedlogom utječe direktno na termoelektrana koje čine otprilike jednu trećinu svih emisija stakleničkih plinova u toj državi. Trenutačno ne postoje državni limiti o nivoima emisija stakleničkih plinova. Ovaj prijedlog prati smjernice koje je postavio Obamin Klimatski akcijski plan i predsjednički memorandum iz lipnja 2013. godine.

EPA predviđa da će do 2030. godine emisije iz energetskog sektora biti smanjenje za 30% u odnosu na nivoe 2005. godine, da će se za 25% smanjiti emisije dušikovih oksida, sumporovog dioksida i čestica koje onečišćuju, te da će se račun za električnu energije smanjiti za 8% zbog povećane energetske efikasnosti.

Clean Power Plan će biti proveden kroz federalno-državno partnerstvo pri čemu će savezne države odrediti miks proizvodnje iz elektrana kojim će postići te ciljeve i pokriti svoje potrebe. Cilj mogu postići same ili zajednički sa drugim saveznim državama.

Savezne države imaju fleksibilan vremenski rok za predaju planova agenciji, s time da bi isti trebale predati do lipnja 2016. godine, pri čemu postoji mogućnost predaje u dva koraka ukoliko je potrebno dodatnog vremena.

EPA će imati otvoren poziv za komentare tokom 120 dana uz javne rasprave. Konačni plan će biti predstavljen za godinu dana.

Izvor: http://renews.biz

Tags:     Sjedinjenih Američkih Država      barack obama      staklenički plinovi      emisije      energetski sektor
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?