Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bloomberg smanjio predviđanja za elektrane na valove i plimu i oseku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 17 Kolovoz 2014 21:40

Bloomberg je objavio da bi svjetske instalacije elektrana na valove i plimu i oseku (sustavi bez brana) trebale skočiti na 21 MW, odnosno 148 MW do 2020. godine od skoro ničega danas, što je ipak jako maleni broj u odnosu na ukupnu instaliranu snagu elektrana na svijetu.

Razvijanje obnovljivih izvora energije koji koriste energiju mora ide puno sporije nego što su se svi nadali i to zbog neuspješnih projekata, samih uvjeta na moru te sve manje zainteresiranih investitora. Ova zadnja procjena Bloomberga je uvelike smanjila predviđanja koja su prije samo godinu dana bila 167 MW za plimu i oseku odnosno 74 MW za valove.

Elektrane na plimu i oseku koriste uređaje koji izgledaju kao podmorski vjetroagregati i koji iskorištavaju rast i pad vode tokom plime odnosno oseke kako bi proizvodili električnu energiju. Energija valova pak koristi bove, zmije i slične uređaje za iskorištavanje energije valova. U te tehnologije je tokom zadnjih dvadesetak godina uloženo iznimno puno novaca.

Tokom zadnjih 12 mjeseci je i propao određeni broj tvrtki koje su se bavile energijom valova dok su tvrtke koje se bave plimom i osekom ostvarile pozitivne trendove ali bez ijednog komercijalnog projekta do sada.

Izvor: http://about.newenergyfinance.com

Tags:     bloomberg      plima i oseka      valovi      elektrane      predviđanja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?