Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Češka: retroaktivne mjere uništile povjerenje investitora E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 11 Prosinac 2010 00:40

Češki parlament je 9. Studenoga 2010., prihvatio amandman koji retroaktivno utječe na prihode fotonaponskih sustava.

Jučer je Češki senat potvrdio tu odluku, koja je odmah stupila na snagu, te tako fotonaponske elektrane koje su imale garantiranu feed-in-tarifu za dvadesetogodišnji period moraju plaćati porez na prihode čime je Češka vlada uništila povjerenje investitora. Amandman je predvidio da će fotonaponske elektrane sa instaliranom snagom većom od 30 kW, a koje su izgrađene 2009. i 2010., morati platiti porez od 26% na prihode.

Fotonaponski sektor je osudio takvu odluku te je objavio da:

  • retroaktivnost mijenja uvjete koje su operateri garantirali solarnim elektranama spojenim na mrežu 2009. i 2010. Trenutačni zakon garantira im feed-in-tarifu za te godine, te taj specijalni porez od 26% retroaktivno smanjuje garantiranu feed-in-tarifu.
  • se poprilično ometa legitimna očekivanja operatora solarnih elektrana. Zbog toga se može očekivati veći broj tužbi i arbitracija protiv Češke vlade.

EPIA-in glavni tajnik Eleni Despotou je izjavio da cijeli fotoaponski sektor osuđuje takav potez, jer su investitori imali povjerenje da im je feed-in-tarifa zagarantirana, te se ovakvom odlukom ruši njihovo povjerenje u obnovljive izvore energije kao sigurnu investiciju u Češkoj.

Europska Komisija je 10. Studenoga 2010. objavila priopćenje kojim je pozvala Češku da opozove predloženi porez zato što će takvim promjenama uništiti povjerenje investitora.

Izvor: www.epia.org

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?