Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

PlanetSolar, najveći solarni brod na svijetu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 12 Prosinac 2010 21:31

PlanetSolar, najveći brod na svijetu čiji pogon je isključivo na solarnu energiju, nedavno je uplovio u Meksički zaljev. Cilj je oploviti ciljeli svijet, i na taj način demonstrirati sadašnju tehnologiju, te potaknuti daljnja istraživanja na području obnovljivih izvora energije.

Planet Solar do sada je već potaknuo napredak u mnogim područjima kao što je proizvodnja i konstrukcija kompozitnih materijala, te proizvodnja i skladištenje energije iz fotoćelija.

Neke od ideja ovog projekta su: demonstrirati potencijale obnovljivih izvora energije, demonstrirati tehnologiju pomoću koje su obnovljivi izvori energije dostatni, sudjelovati u razvoju tehnologije obnovljivih izvora energije, unaprijediti energetsku učinkovitost, te informirati i educirati širi krug javnosti o važnosti obnovljivih izvora energije.


izvor: www.planetsolar.org

Planet Solar izgrađen je u roku 14 mjeseci, opremljen je solarnim panelima, a čini ga posada od dva skipera, te još dva član. U turama predviđenima za promociju prima i do 40 ljudi.

Točnije, riječ je o katamaranu pogonjenom isključivo na solarnu energiju, čija dužina je 35 metara, širina 23 metra (širina trupa iznosi 15 metara), a visina 6,10 metara. Teži 95 tona.

PlanetSolar ima ukupno 537m2 solarnih ploča, a instalirana snaga iznosi 93,5 kW, dok je maksimalna snaga motora 120 kW, a prosječna potrošnja iznosi 20 kW po satu.

 

Izvor: www.planetsolar.org

Tags:     PlanetSolar      solarna energija      brod
 
Komentari (2)
odgovor
2Nedjelja, 12 Prosinac 2010 14:57
E J
Istina, bilo bi još bolje da su učinkovitije, a i to vrijeme će doći uskoro - no s druge strane kada je energent lako i svugdje dostupan i pri tome besplatan, onda je i učinkovitost zapravo relativno manje bitna.
zašto je obavezan naslov za komentare...? =/
1Nedjelja, 12 Prosinac 2010 11:21
pootzko
šteta što te solarne ćelije ne mogu iskoristit energiju sunca u većem postotku.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?