Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

NextEra kupio najveću elektroprivredu Havaja kako bi proučavao OIE na tom otoku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 05 Prosinac 2014 10:55

NextEra Eergy, tvrtka sa najvećim portfeljom vjetroelektrana i solarnih elektrana u SAD-u, će preuzeti najveću elektroprivredu Havaja pri čemu je cilj testirati veliko korištenje zelene energije.

Hawaiian Electric Industries je jedna od najizloženijih elektropivreda u smislu izazova korištenja distribuirane solarne energije  u saveznoj državi koja ima najskuplju električnu energiju u cijelom SAD-u. Potrošači su stoga počeli koristiti solarne sustave za proizvodnju vlasite električne energije, te je elektroprivreda najavila povećanje udjela OIE u proizvodnji električne energije na 65% tokom idućih petnaest godina s ciljem smanjivanja troškova za 20%.

NextEra-in glavni izvršni direktor James Robo je objavio da vidi Hawaian Electric koji drži 95% tržišta Havaja kao mjesto za testiranje tranzicije s fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije sa fokusom na Sunce i vjetar. Robb je izjavio da će Havaji biti prikaz budućnosti elektroenergetske industrije u SAD-u. OIE postaju jeftiniji, spremanje energije postaje efikasnije i smislenije i sve elektroprivrede će se morati suočiti s njihovim povećanim udjelom.

Na Havajima 11% potrošača ima krovne solarne sustave, što je najveća penetracija u SAD-u. NextEra će iskoristiti svoje znanje u integraciji veće količine obnovljivih izvora energije te u tranziciji prema čistijim izvorima energije uz smanjivanje računa na otočju. Havaji su ovisni  o skupim uvoznim fosilnim gorivima za proizvodnju električne energije, a NextEra već ima iskustva u smanjivanju udjela fosilnih goriva u svojoj elektroprivredi na Floridi FPL gdje se ovisnost smanjila za 99% od 2001. godine.

Ukupna vrijednost transakcije je 4,3 milijarde dolara. Sam dogovor mora biti odobren od državnih i federalnih regulatora te se očekuje da će biti dovršen kroz 12 mjeseci, a NextEra je objavila da neće biti otpuštanja u Hawaiian Electric tokom prve dvije godine nakon preuzimanja.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     nextera      hawaiian electric      elektroprivreda      obnovljivi izvori energije      solarne elektrane      havaji      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?