Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka ima 1,5 milijun solarnih fotonaponskih sustava E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 16:37

Njemačka solarna lobistička grupa BSW je objavila zadnje brojke o solarnom sektoru u državi uključujući i procjenu udjela tržišta baterijskih sustava, odnosno spremanja energije. Cijene panela su također ponovno u padu, a svjetsko tržište im raste.

Njemačka je tokom prošle godine instalirala oko 75.000 novih sustava čime je dostignuta ukupna brojka od otprilike 1,5 milijuna sustava pri čemu je većina na kućama i mikro i srednje velikim poslovnim prostorima. Prošle godine je iz solara proizvedeno 35 TWh električne energije što je porast od 12,9% u odnosu na 2013. godinu - unatoč tome što je tržište raslo za samo oko 5%. To ukazuje da je 2013. godina bila vrlo loša što se tiče osunčanosti Njemačke. Osim toga BSW je procijenio da u Njemačkoj otprilike 15.000 kućanstava ima jedinice za spremanje energije.

Što se tiče međunarodnog tržišta BSW procjenjuje da je nakon nekoliko godina kada je svjetsko tržište imalo veličinu od 30 GW, prošle godine ono prilično nastalo na više od 40 GW, a moguće i na oko 50 GW.

Što se tiče cijena za fotonaponsku opremu Photon je objavio trendove cijena na tržištu prema kojem se vidi da je cijena polikristalnih solarnih panela nakon duže stagnacije počela ubrzano padati, pa je od kolovza pala sa 0,62 eura po vatu na 0,52 eura po vatu što je pad od 16% tokom šest mejseci. S druge strane ostatak opreme ima otprilike istu cijenu u tom razdoblju.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      solarni sektor      fotonaponski sustavi      paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?