Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EWEA predlaže smanjenje emisija za 30% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 18 Prosinac 2010 18:38

EWEA predlaže da Europa smanji emisije stakleničkih plinova za 30% (umjesto 20%) do 2020., naspram emisija 1990. godine kako bi potaknuli ekonomski rast, i što je vjerojatno i važnije, kako bi Europa ostala tehnološki predvodnik u tom sektoru i kako bi još manje utjecali na klimatske promjene na našoj planeti.

Trenutačni cilj Europske Unije od 20% je već sad neambiciozan jer je Europa skoro dostigla 17% ušteda već danas. EWEA tvrdi da bi 30% smanjenje emisija do 2020. bio prvi i najvažniji korak u cilju dostizanja 80-95% smanjenja emisija do 2050. godine, a koji su već sada prihvatile vodeće države Europske Unije kako bi se spriječio globalni rast temperature preko 2 stupnja celzijusa. Time bi Europska Unija zadržala tehnološku prednost nad drugim državama, te osigurala nove poslove i razvoj konkurentnosti.

Energija vjetra bi bila vrlo važan faktor u toj priči, pošto ne proizvodi stakleničke plinove i već sada može smanjivati ovisnost o fosilnim gorivima koji ispuštaju stakleničke plinove. Pojačanom integracijom vjetroelektrana bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, te bi se i stare fosilne elektrane mogle maknuti sa tržišta, čime bi se smanjilo ispuštanje CO2. Vjetroelektrane se već sada bore protiv klimatskih promjena, pošto je njihovom izgradnjom u 2009. godini smanjena emisija stakleničkih plinova ekvivalentna sa 106 milijuna tona CO2. U 2020. bit će instalirano oko 230 GW vjetroelektrana što će smanjiti emisiju za 333 milijuna tona CO2, što je 29%  od 20% redukcije emsiija, ili 19% od 30% redukcije emisija.Index članka
EWEA predlaže smanjenje emisija za 30%
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?