Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mađarska uvela okolišni porez na solarne panele E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 22 Siječanj 2015 13:06

Prema pravilniku koji je nedavno prošao cijelu proceduru u Mađarskom parlamentu, za svaki kupljeni solarni panel će se u Mađarskoj morati plaćati okolišni porez na proizvod u iznosu od 114 forinti po kilogramu.

Ovaj besmisleni porez je naišao na žestoku opoziciju stručnjaka u sektoru te u medijima, a prigovor je stigao i od strane Predsjednika Mađarske Janosa Adera.

Prema novom pravilniku koji je prošao kao dio cijelog jednog paketa novih pravila, vlasnici solarnih panela će morati plaćati 114 mađarskih forinti po kilogramu od 2015. godine kao dio okolišnog poreza. Time će doći do porasta cijene panela za 5 do 7%, odnosno 2.000 do 2.500 forinti po modulu. Prema MANAP-u (Mađarska unija za solarnu industriju) ovaj porez je pet puta veći od prosjeka Europska Unija. Za usporedbu porez na okoliš za olovne baterije je upola manji od onog za solarne panele. Prema Mađarskoj udruzi za fotonapon i soalrne kolektore prosječni životni vijek solarnih panela je veći od 30 godina, te se u potpunosti mogu reciklirati pošto im je okvir od silicija. S obzirom da kao izvor energije koriste Sunce oni se ni u kojem slučajevu ne bi trebali smatrati onečišćivačima okoliša.

Predsjednik Mađarske Adera je osudio ovaj porez nakon što je već poptisao prihvaćanje istog, a za ovu grešku je okrivio činjenicu da se provodila veća skupina regulativa, te se ova regulativa izgubila među ostalima. Naravno za grešku je okrivio i cijeli parlament koji je dopustio donošenje istoga.

Ovime zakonom je Mađarska dodatno pokopala svoj već praktički uništeni OIE sektor, te će u budućnosti očito biti još ovisnija o uvoznim fosilnim energentima.

 

Izvor: www.portfolio.hu

Tags:     mađarska      pravilnik      okolišni porez      solarni paneli      forinte
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?