Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vlada Federacije BiH odobrila kredit EIB za hidroelektranu Vranduk E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 28 Siječanj 2015 13:28

Vlada Federacije BiH donijela je na 148. sjednici održanoj 12. siječnja 2015. godine u Sarajevu, Odluku o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH u iznosu 37,5 miliona eura za izgradnju Hidroelektrane „Vranduk”. Odluka je donesena na osnovu Ugovora o financiranju između Europske investicijske banke (EIB) i Bosne i Hercegovine.

Federacija BiH će sredstva, na kreditnom osnovu, prenijeti na JP Elektroprivreda BiH kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovom kreditnom zaduženju. Kredit je s rokom otplate   25 godina i uz mogućnost odgode plaćanja prve rate do šest godina. Donošenjem ove Odluke stvoreni su uslovi za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, a potom i Podugovora između FBiH i JP Elektroprivreda BiH.

U daljnoj proceduri, Odluka će biti dostavljena Parlamentu FBiH na usvajanje.

U toku je evaluacija konačnih ponuda dostavljenih na Međunarodni javni poziv JP Elektroprivreda BiH za izgradnju Hidroelektrane „Vranduk“, a koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt), isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

Projekat HE ¨Vranduk¨ se finansira iz vlastitih i kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija – Evropske banke za obnovu i razvoj  i Europske investicione banke u iznosu 63,5 miliona eura od čega kredit EIB iznosi 37,5 miliona eura, a kredit EBRD iznosi 26 miliona eura.

 

Izvor: www.elektroprivreda.ba

Tags:     federacija      bosna i hercegovina      hidroelekrana      vranduk      financiranje      eib      ebrd
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?