Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Italija napravila interkonekcije sa Francuskom, Austrijom i Slovenijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 00:06

Protekli tjedan je bio dobar za tzv. Energetsku uniju EU-a čiji je cilj dalekovodima spojiti sva energetska tržišta (države) u Europi s ciljem stvaranja jednog Europkog tržišta električne energije.

Prošli tjedan je prvo objavljena dobra vijest da je u pogon ušla nova interkonekcija između Španjolske i Francuska koja je udvostručila razmjenu električne energjie između te dvije države. Ova interkonekcija je bila u izgradnji od 2008. godine, a u puni pogon će ući sredinom ove godine.

Ipak, trenutačno je važnije spajanje postojećih elektroenergetskih mreža u Europi. Zbog toga je vijest iz Italije koja se pojavila u utorak još važnija. Operator prijenosne mreže u Italiji Terna je objavio da je njihovo elektroenergetsko tržište uspješno povezano sa tržištima Francuske, Austrije i Slovenije i to sinkronizacijom pripadajućih burza električne energije i koordinacijom njihovih prijenosnih mreža. Sličan postupak Italija očekuje i sa Švicarskom i Grčkom tokom narednih mjeseci. Ovime je Italija postala dio multi regionalnog sparivanja (MRC) koje već spaja većinu EU tržišta od Finske do Portugala i Slovenije. MRC sada pokriva 20 Europskih zemalja, odnosno 75% potražnje za električnom energijom Europe ili 2.800 TWh. Procjenjuje se da bi sparivanje tržišta Francuske i Italije trebalo donijeti 30 milijuna eura godišnjih ušteda i to samo zbog boljeg koištenja i upravljanja interkonekcijama. Inače Italija ima najskuplju bruto cijenu električne energije u Europi, te će stoga biti zanimljivo pratiti razvoj događaja kako bi se utvrdilo da li će cijena u budućnosti početi padati.

 

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     energetska unija      europa      italija      interkonekcija      francuska      austrija      slovenija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?