Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U svijetu su velike solarne elektrane došle do 36 GW instalirane snage prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Ožujak 2015 10:34

Prošle godine je instalirano 14,2 GW velikih solarnih fotonaponskih elektrana čime je na svijetu dostignuta brojka od 35,9 GW.

Te podatke je obajvio Wiki-Solar - a prošlogodišnja  nadodana snaga je jednaka ukupnoj instaliranoj snazi na kraju 2012. godine, što ukazuje na ogromni rast tog sektora. Većinski dio te instalirane snage je raspodijeljen na Sjevernu Ameriku, Aziju i Europu, a od prošle godine su im se počeli pridruživati i Afrika i Južna Amerika. Nakon par godina stagnacije Europa je ove godine ponovno rasla i to ponajviše u Velikoj Britaniji koja bi uskoro mogla obići Njemačku i Indiju te postati treće najveće svjetsko tržište. Kod Kine, Indije i SAD-a se očekuje stabilni dugoročni rast, kao i kod Japana, Kanade i Čilea.


Slika 1: Godišnja instalirana snaga velikih fotonaponskih elektrana po regijama

Što se tiče instalirane snage po državama predvodnik su Sjedinjene Američke države sa 513 elektrana čija je ukupna instalirana snaga 9.327 MW, Kina je druga sa 306 i 8.556 MW, Njemačka je treća sa 281 elektranom instalirane snage 3.468 MW, Indija ima 204 sa 2.304 MW a Velika Britanija je peta sa 281 elektranom snage 2.252 MW. Preko 1.000 MW jedino još ima Španjolska. Top 14 država koje još uključuju Kanadu, Italij, Francusku, JAR, Čile, Tajland, Japan i Ukrajinu drže 94% ukupnog tržišta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar      fotonaponske elektrane      svijet      instaliraan snaga      sad      indija      kina      europa      amerika      azija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?