Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Grčka tokom prošle godine instalirala samo 13 MW fotonaponskih sustava E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2015 15:06

Grčka je tokom prošle godine instalirala samo 13 MW novih solarnih fotonaponskih sustava unatoč tome što je tehnički solarni fotonapon dostigao paritet mreže.

Grčki operator mreže LAGIE je prošli tjedan objavio svoju statistiku za obnovljive izvore energije za prošlu godinu. Na kraju prošle godine je Grčka imala 2.596 MW solarnog fotonapona dok je na kraju 2013. imala 2.583 MW. Od tih 13 MW novih sustava, 11 MW je bilo za sustave na tlu, a 2 MW su bili sustavi na krovu.

Tokom 2013. je u Grčkoj instalirano 1.047 MW, a 2012. 890 MW nakon čega je zbog prevelikog duga u specijalnom fondu za projekte obnovljivih izvora energije došlo do promjene vladine politike poticaja za taj oblik energije. Zbog toga su uvedene retroaktivne promjene u zakonu te je tržište blokirano što se tiče dozvola do nedavno. Sama blokada tržišta je ukinuta krajem prošle godine te je tržište ponovno otvoreno uz puno nižu feed-in-tarifu. Unatoč nižoj tarifi već sada je 1 GW projekata najavilo daljnji razvoj. Ipak situacija još uvijek nije sigurna, jer je fond za OIE još uvijek u minusu tako da postoji mogućnost daljnjih promjena na tržištu.

 

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     grčka      fotonapon      solar      lagie      solarne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?