Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izrael postavio najveći solarni sustav na krovu parlamenta u svijetu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 02 Travanj 2015 10:09

Izrael je u nedjelju službeno pustio u pogon solarnu fotonaponsku elektranu koja se nalazi na krovu njihovog parlamenta Knesseta.

Godinu i pol nakon prve najave solarne elektrane ona je ušla u pogon. Sustav se sastoji od skoro 1.500 solarnih panela, uz ukupnu snagu od 450 kW. Sustav će godišnje pokrivati 10% potreba za električnom energijom.

Ovim putem Izrael je dodatno potvrdio svoj put prema čistim obnovljivim izvorima energije koje uvelike promoviraju zadnjih par godina. Solarni paneli na krovu su dio projekta zeleni Knesset koji je predstavljen u siječnju prošle godine i čiji je cilj postignuti održivost zgrade parlamenta. Osim solarnih panela u parlamentu su postavljena LED svjetla, kompostiranje, recikliranje, unaprijeđeni su vodovodni i klimatizacijski sustavi, postavljena je stanica za punjenje električnih automobila te su se eliminirale plastične boce. Cilj svih ovih mjera je smanjiti račun za električnu energiju u zgradi za jednu trećinu do kraja ove godine.

I drugi parlamenti su se zainteresirali za slične mjere u svojim državama te je izrael već postpisao ugovore za suradnju u zelenim istraživanjima sa parlamentima Etiopije, Kenije, Ugadne, Rumunjske i Albanije. U svijetu nakon Knesseta najveće solarne fotonaponske elektrane na krovu imaju Njemačka i Austrija.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     izrael      solarna elektran      knesset      fotonapon      električna energija      parlament      njemačka      austrija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?