Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izvještaj o pravoj cijeni solara i drugih obnovljivih izvora: Kalifornijska studija E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 22:58

U Los Angeles Timesu je nedavno izašao članak koji je prilično krivo interpretirao preliminarne rezultate izvještaja koje je izdala Kalifornijska Elektroprivredna Komisija u 2009. U članku je napisano da bi 33% obnovljivih izvora energije do 2020. koštalo Kaliforniju 60 milijardi dolara i da bi električna energija zato morala poskupiti 14,5%.

To je prilično kriva informacija iz više različitih razloga, a prvi je dramatičan pad cijena solarnih panela i vjetroagregata od izlaska tog preliminarnog izvještaja iz 2009. godine.

Ukupna cijena od 60 milijardi dolara (zapravo 58,6 milijardi) su ukupni troškovi za sva ulaganja u električnu energiju do 2020., a ne samo trošak dolaska na 33% električne energije iz obnovljivih izvora energije. Porast cijene električne energije od 14,5% nije iz referentnog scenarija, nego iz scenarija „visoke raznolikosti proizvodnje“ koji predviđa oslanjanje na male projekte. Po referentnom scenariju cijena električne energije bi rasla 7,2%, sa ulaganjem od samo 3,6 milijardi dolara.

Važnija od toga je činjenica da izvještaj ne predviđa nikakvo smanjenje u troškovima obnovljivih izvora energije do 2020. To je nadasve krivo jer je od tog izvještaja sama cijena već prilično pala.

Ukupno bi rast cijena od 7,4% značilo dodatnih 2 milijarde dolara u računima do 2020. To je puno novaca, ali ne izgleda tako strašno ako znamo da se godišnje od električne energije u Kaliforniji naplaćuje 30 milijardi dolara. To je mala cijena da bi država došla do 33% obnovljivih do 2020. Kalifornijska Energetska Komisija je u nedavnom izvještaju pokazala da obnovljivi izvori energije mogu čak biti jeftiniji od tradicionalnih elektrana na fosilna goriva kao što se i vidi na slici 1.


Slika 1:  Cijena izvora energije, www.electroiq.com

S ciljem od 33% Kalifornija će platiti malu cijenu za veći broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije, manju količinu stakleničkih plinova, veću efikasnost domova i vozila i osiguranje Kaliforniji da će i dalje biti jedan od svjetskih predvodnika u obnovljivim izvorima energije.

Na slici 2 se vidi da se najveći broj patenata za obnovljive izvore energije u SAD-u prijavi u Kaliforniji. Sa 33% ciljem bi Kalifonija ostala na čelu razvoja u SAD-u.


Slika 2: Patenti, www.electroiq.com

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?