Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Utjecaj eksplozivnog rasta velikih solarnih elektrana na korištenje zemlje i energetsku proizvodnju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Travanj 2015 18:03

U manje od jednog desetljeća je vrijednost instalirane snage velikih solarnih elektrana dostigla vrijednost veću od 100 milijardi dolara. S time je došlo i vrijeme da se evaluira utjecaj ove tehnologije na svjetskoj razini.

U svijetu trenutačno ima oko 2.500 solarnih elektrana čija je instalirana snaga veća od 5 MW. Ukupna instalirana snaga tih projekata je oko 37 GW; a u razvoju je dodatnih 55 GW u još 1.200 projekata. Povijesno gledano većina ove instalirane snage je distribuirana između Europe, Sjeverne Amerike i Azije, ali sve više se tu guraju i Afrika i Južna Amerika.

Godišnja proizvodnja električne energije

Godišnja proizvodnja solarne elektrane je funkcija ukupne količine sunčeve energije na panelima, te efikasnosti sustava koja se najčešće gleda kroz omjer performansi. Prema tim podacima sasvim očekivano dolazimo do brojki da za svaki instalirani MW snage dobijemo manje proizvedene električne energije u Europi nego u Južnoj Americi. Ove razlike su još veće ukoliko analiziramo pojedinačne zemlje kao na slici ispod.

Slika 1: Instalirana snaga i proizvodnja električne energije iz solara u pojedinim zemljama

Veća proizvodnja u sunačnijim zemljama pokazuje da Čile, Indija i Južnoafrička Republika proizvode više energije nego zemlje koje imaju veću instaliranu snagu. Omjer performansi varira od elektrane do elektrane odnosno od regije do regije. Kao što se i očekuje taj omjer je malo lošiji na lokacijama sa višim ambijentalnim temperaturama, a sam omjer se marginalno poboljšava zadnjih godina zbog boljeg projektiranja elektrana.

Varijacije zbog različitih tipova solarnih ćelija su relativno male, dok način postavljanja panela može imati priličan utjecaj na godišnju proizvodnju električne energije. Sustavi koji prate gibanje sunca (trakeri) daju i do 20% veću proizvodnju u prosjeku. U praksi se čini da nema velike razlike o tome da li su trakeri sa jednom ili dvije osi gibanja, iako bi teoretski ovi drugi trebali davati bolju proizvodnju.

Koliko energije možemo proizvesti, koliko emisija možemo uštediti?

Slika 2 ispod pokazuje kontinetalne i svjetske prosjeke podataka koji su ključni za velike solarne elektrane.

Prosječne emisije su primarno funkcija karbonskog intenziteta tradicionalne proizvodnje električne energije u relevantnim regijama. Zadnji red pokazuje koliki udio električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije dobivamo iz velikih solarnih elektrana. Dok Kalifornija ima udio od 4,5% za velke solarne elektrane, Sjeverna Amerika ima deset puta manji prosjek. Europa je tu negdje, dok se Južna Amerika i Afrika brzo približavaju. Azija malo zaostaje ali ne previše. Treba uzeti u obzir da su ove brojke isključivo za velike solarne elektrane, a sa malim krovnim sustavima se dolazi do puno većih brojki.

Slika 2: Proizvodnja električne energije iz solara po regijama, uštede emisije, i gustoća lokacija

Koliko zemlje nam treba?

Udaljenost između pojedinačnih solanih panela ima direktan utjecaj na potrebnu količinu zemlje, ali i na gubitak energije zbog zasjenjenja kod niskih kuteva sunca. Optimalan dizajn je stoga balansiranje između ovih faktora ovisno o lokaciji i troškovima povezanih s njima. Što sjevernije (ili južnije) od ekvatora idemo lokacije bi trebale imati nižu gustoću panela.

U praksi ova razlika nije vrlo u uočljiva, a najveće prosječne lokacije su u Africi, kao što se i vidi na slici 2 iznad. Dodatno treba uzeti u obzir da na sjevernijim lokacijama, primjerice u Europi, sustavi sa trakingom proizvode 50% više električne energije godišnje nego prosječno.

Slika 3 ispod pokazuje pak koliku snagu bi svaki kontinent trebao instalirati da pokrije sve potrebe za električnom energijom iz solara (ovo je zamišljeno samo kao hipoteza - a ne kao stvarna mogućnost).

Slika 3: Snaga i površina potrebna da se sve potrebe za elektirčnom energijom pokriju iz solara

Prema tim podacima bi se količina instalirane snage trebala povećati za faktor 300. Uz daljnji godišnji rast od 70% kakav je bio u zadnjih deset godina to bi se postiglo već 2025. godine, ali to isto nije realnost. Ova informacija je najbitnija u pogledu zemlje potrebne da se to ostvari - u Europi gdje bi trebalo najviše prostora za solarne elektrane bi one zauzele samo jednu šestinu od jednog postotka odnosno 0,162%. Prosjek na svjetskoj razini bi bio 0,026%.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solare elektrane      velike elektrane      električna energija      proizvodnja      eksplozivni rast
 
Komentari (1)
HOW TO GET A LEGITIMATE LOAN WITH CLEAR EXPLANATION OF WHAT YOU ARE GOING INTO.
1Nedjelja, 21 Ožujak 2021 17:01
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?