Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Države EU očekuju da će postići cilj EU za obnovljive izvore E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 26 Rujan 2010 19:57

EU će postići cilj za obnovljive izvore 2020. od 20% - čak će ga i nadmašiti – prema EWEA-inoj analizi prognoza nacionalnih dokumenata svih 27 članica EU.

Analiza EWEA-e je pokazala da su članice EU na dobrom putu da postignu preko 20% obnovljivih izvora do 2020., sa 21 članicom koje će dostići ili nadmašiti njihove nacionalne ciljeve. Top 21 čine 13 članica koje predviđaju da će dostići svoj cilj i 8 koje predviđaju da će ga nadmašiti.

Samo 6 predviđa da neće uspjeti postići svoj cilj djelujući samo na domaćem planu, iako dvije od tih kažu da će svježim državnim inicijativama dostići ili nadmašiti svoj cilj. Nijedna od tih 6 ne očekuje da će postići više od 1% ispod svog cilja.

Glavni predvodnik je Španjoslka, koja vjeruje da će dostići 22,7% obnovljivih do 2020. – skoro 3% iznad cilja od 20%. Slijedeća dolazi Njemačka koja očekuje da će biti 0.7% iznad njihovog cilja od 18%. Dodatno Estonija, Grčka, Irska, Poljska, Slovačka i Švedska će prestići svoje ciljeve.

Šest država koje ne očekuju da će postići svoj cilj su Belgija, Italija, Luxemburg i Malta, zajedno sa Bugarskom i Danskom – dvije države koje tvrde da će sa novim državnim inicijativama dostići ili nadmašiti svoje ciljeve. Na dnu EU je Italija, koja da bi dostigla svoj cilj, predviđa uvoz obnovljivih energija iz susjednih Ne-EU država (Albanija, Hrvatska, Srbija i Tunis).

„Europa je svjedočila velikoj promjeni od kada je  2009. dogovorena Direktiva za Obnovljivu Energiju jer su u 2008. mnoge zemlje tvrdile će teško dostići svoj cilj – sada većina predviđa da će dostići ili prestići svoj državni cilj“ rekao je Justin Wilkes, Politički Direktor EWEA-e. „Dokumenti predviđanja daju jasan signal Europskoj Komisiji gdje mogu implementirati Direktivu o Obnovljivim Izvorima“, rekao je Wilkes.

Christine Lins, Glavna Tajnica EWEC je izjavila, „Velika većina država članica EU prepoznala je ekonomske, ekološke i društvene prednosti promocije širokog asortimana tehnologija obnovljivih izvora, što se reflektira na njihovim dokumentima o predviđanju.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     eu obnovljivi izvori
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?