Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarna energija je 10 puta jača od nuklearne energije? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 30 Prosinac 2010 22:58

Ken Zweibel je napravio analizu za The Solar Way u kojem je inovativno usporedio te dvije tehnologije proizvodnje električne energije, i to tako da je usporedio količinu snage što se nalazi u svakom gramu materijala: kadmij teluridu odnosno uraniju.

On svojim podacima pokazuje da kadmij telurid (CdTE) koristi 10 puta manje fotonaponskog materijala da proizvede 1 kWh električne energije naspram uranija. Taj podatak se dobio pod uvjetom da se kadmij telurid troši kao uranij što nije slučaj, pošto se iz svakog grama CdTe može dobijati električna energija najmanje 30 godina, te se još može reciklirati.

Matematički gledano za 1 kvadratni metar solarnog modula (tanki film) treba 12 grama CdTe, te se godišnje prosječno proizvede 154 kWh po metru kvadratnom uključujući 20% gubitaka i 11% efikasnost. Tako treba 0,08 grama po kilovatsatu za godišnju proizvodnju električne energije pod uvjetom da se taj gram potroši do kraja godine. Ako se uzme u obzir radni vijek od 30 godina dođe se nabrojku od 2,6 miligrama po kilovatsatu. To je deset puta manje nego što treba nuklearnoj energiji.

Kada bi se na isti način to uspoređivalo sa energijom dobijenom iz ugljena razlika je astronomska, da budemo precizniji 5 milijuntni dio mase solarnog panela treba za proizvodnju iste količine električne energije iz ugljena.

Time se samo može zaključiti da solar osim što je čisći, sigurniji i zdraviji, također ima prednost što je puno održiviji, te da je potreban samo djelić materijala koje koriste ugljen i nuklearne elektrane za proizvodnju iste količine električne energije.

Izvor: www.balkans.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?