Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Danski cilj za 2050. godinu: 100% obnovljivih izvora E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 04 Siječanj 2011 12:23

Njemački časopis New Energy u svojem broju iz prosinca 2010. donosi vijest o danskom cilju od 100%-tnog udjela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije.

Početkom listopada prošle godine, danski je premijer Lars Lokke Rasmussen otvorio sjednicu danskog parlamenta riječima: „Cilj je da Danska bude neovisna o nafti, plinu i ugljenu do 2050. godine.“ Također, naglasio je da ne želi da rastuće cijene nafte „unište dansku ekonomiju“ i da Danska „ne stavlja svoju [energetsku] sigurnost u ruke nestabilnih režima“. Rasmussen planira postići taj cilj znatnim povećavanjem korištenja obnovljivih izvora, najviše vjetra i biomase. Također, zalaže se za uvođenje električnih automobila kao dijela pametnih mreža, te „povećanje spremanja energije“. Korištene tehnologije trebale bi „dati najveću vrijednost za uložen novac“. Premijer je također obećao da ukidanje nafte, plina i ugljena neće ugroziti konkurentnost Danske ili dovesti do gubitka domaćih radnih mjesta, te da će sve mjere biti adekvatno financirane.

Iako je Danska već najavila svoj cilj od 100%-tnog udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu u prosincu 2009. godine i unatoč tome što još nije donesen niti jedan zakon koji bi podupirao tu viziju, Danska ipak ostaje najambicioznijom europskom zemljom na području obnovljivih izvora. Za usporedbu, Europska unija obvezala se na smanjenje emisija (nije isto što i udio obnovljivih izvora!) stakleničkih plinova za 80 do 95% do 2050. godine.

Izjave danskog premijera došle su netom nakon što je krajem rujna Danish Climate Commission pod vodstvom Katherine Richardson sa Sveučilišta u Kopenhagenu izračunala da Danska može zadovoljiti 100% svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora čak i ako bi se ukupna potrošnja udvostručila, a da ta energija ne bi bila skuplja od scenarija koji uključuje fosilna goriva. Danska bi mogla proizvoditi električnu energiju iz vjetroelektrana u iznosu dva i pol puta većem od svoje ukupne godišnje potrošnje. Solarna energija mogla bi pokriti oko četvrtine ukupne godišnje potrošnje. Najtočnije prognoze dane su za pučinske vjetroelektrane, za koje se očekuje izgradnja po 200 MW godišnje u periodu od 2015. do 2025. godine. U sljedećih nekoliko mjeseci danska vlada planira donijeti vlastiti energetski koncept, koji će uključiti i preporuke DCC-a.

 

Izvor: New Energy, magazine for renewable energy, No.6 / December 2010

Tags:     cilj 2050      Danska      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?