Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Verdant predlaže komercijalnu elektranu na plimu i oseku na East Riveru u New Yorku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 12 Siječanj 2011 22:16

Verdant Power je predao zahtjev SAD-ov federalnoj komisiji za regulaciju energije kojim bi dobili pravo instalirati do 30 novih turbina na plimu i oseku u istočnom kanalu rijeke East River u New Yorku.

To bi mogla postati prva elektrana na plimu i oseku u SAD-u, a koja bi bila licencirana za isporuku električne energije u nacionalnu mrežu. Ron Smith, CEO Verdant Powera je izjavio da bi dobitkom dozvole došlo do kulminacije desetogodišnjeg projekta kojim se htjela dodati energija plime i oseke u miks obnovljivih izvora energije SAD-a.

Sam projekt se zove Roosevelt Island Tidal Energy (RITE) i tim projektom Verdant Power hoće komercijalizirati svoj „Free Flow“ kinetički sustav hidroenergije koji koristi turbine sa tri lopatice postavljene u brzo gibajućim plimama i osekama i rijekama kako bi proizvodila čistu energiju. Verdant Power je između 2006. i 2008. odradio demonstraciju sustava u kojoj je korišteno šest pravih turbina i koje su isporučivale energiju New Yorku bez problema u kvaliteti iste. RITE projekt bi imao snagu oko 1MW te bi godišnje proizvodio od 1.680 do 2.600 MWh električne energije.


Slika: Verdantova turbina, izvor: www.treehugger.com

Verdant Power bi instalirao petu generaciju tog sustava, koji su razvili zajedno sa DOE (Odjel za Energiju) i koji je sufinancirao najnoviju generaciju turbina. Veliki dio financiranja za razvoj je dao New Yorkov zavod za razvoj i istraživanje energije te New Yorška kompanija za ekonomski razvoj.

Ukoliko dobiju ovu dozvolu Verdant Power bi nastavio monitoring okoliša (za vrijeme pilot projekta nije primjećen veći utjecaj na ribe), kako bi proučio utjecaj na okoliš te bi počeo postavljanje krajem ove godine.

Izvor: www.hydroworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?