Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Brussels izjavio da financiranje klimatskog fonda mora ići u privatni sektor E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2011 21:41

Europska Komisija je pozvala privatni sektor da pomogne u financiranju većeg dijela od potrebnih 100 milijardi dolara za Zeleni klimatski fond, kako je i obećano na klimatskom okupljanju u Cancunu u prosincu 2010.

U izvještaju koji je izdan 8. travnja, tokom zadnjeg dana klimatskih pregovora UNFCCC u Bangkoku, Komisija je priznala da siromašne zemlje same neće moći pokriti troškove izbjegavanja globalnog zagrijavanja. Udio Europske Unije će biti samo trećina, što bi bilo nešto preko 30 milijardi dolara godišnje do 2020. Olli Rehn, EU povjerenik za ekonomske i novčane tokove, je izjavio da će mnoge napredne ekonomije biti financijske ograničene u budućim godinama te zato same neće moći osigurati sva ta sredstva iz javnih fondova, te se treba osloniti na inovativne izvore financiranja a posebno na privani sektor i tržište ugljičnog-dioksida.

EU je od 2010. do 2012. ponudio 3,5 milijardi dolara godišnje od obećanih 10 milijardi dolara godišnje koje su obećale bogate države u takozvanoj pomoći za „brzi start“. EU je već sada na putu da osigura novac za taj brzi start. Konsenzus u zemljama u razvoju je da ipak većinu financiranja treba osigurati iz javnih izvora, zbog sigurnosti i povijesne važnosti za klimatske promjene koje stvara razvijeni svijet. Oxfam je zahvalio Komisiji što je započela potragu za novim načinim financiranja te što je predložila uzimanje novaca iz međunarodnog transporta kao što su zrakoplovi i brodarstvo. Oni s druge strane misle da financiranje iz privatnog sekotra neće pomoći siromašnim zemljama da smanje udio ugljičnog-dioksida.

EU ipak vjeruje da je našla dobitnu formulu za financiranje Klimatskog fonda koji bi bio miks javnih financija, i financiranja preko privatnog sektora i tržišta CO2. Jedan od glavnih izvora javnih fondova EU bi trebala doći preko aukcija emisija CO2 pomoću njihove sheme za razmjenu emisija od 2013. do 2020., koja bi mogla donijeti do 28,8 milijardi dolara godišnje do 2020. EU industrija bi od 2013. do 2020. mogla skupiti dodatnih 4,32 milijardi dolara godišnje kupnjom otisaka CO2 od zemalja u razvoju. Europska investicijska banka bi mogla biti još jedan dodatni izvor financija.

Izvor: www.environmental-expert.com

Tags:     europska komisija      privatni sektor      brussels      europska unija      zeleni klimatski fond      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?