Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Smart mreža S.A.D.-a koštati će milijarde, i uštedjeti trilijune E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 30 Svibanj 2011 22:35

Planirana modernizacija američke nacionalne elektroenergetske mreže koštati će 476 milijardi dolara kroz slijedećih 20 godina, ali će i tijekom vremena pružiti potrošačima uštedu od oko 2 trilijuna dolara, tvrde industrijski stručnjaci.

Takozvani „Smart Grid“ uštedjeti će energiju, smanjiti troškove i povećati pouzdanost isporuke električne energije od dobavljača do potrošača korištenjem dvosmjerne komunikacije koja ima mogućnost kontrolirati kućanske aparate, punjenje električnih vozila i protok električne energije od obnovljivih izvora do domova potrošača.

Matt Wakefield, voditelj programa smart mreže u Elektroenergetskom istraživačkom institutu (EPRI), izjavio je da je implementacija smart mreže dugotrajni proces. Kako se nova tehnologija razvija i postaje sve jeftinija, koristi se kako bi se pronašao najučinkovitiji način zadovoljavanja ponude i potražnje.

Da bi elektroenergetski sustav budućnosti postao stvarnost, EPRI smatra da elektroenergetske kompanije moraju uložiti između 17 i 24 milijardi dolara godišnje tokom slijedeća dva desetljeća. Većina tih troškova prenijeti će se na potrošače.

Clark Gellings, član EPRI-a, smatra da se mora educirati potrošače elektroenergetskog sustava o poboljšanjima mreže koja će rezultirati smanjenjem troškova, čak i ako se ne vidi neposredno smanjenje u računima.

EPRI procjenjuje da će do 2050. godine prosječni račun za električnu energiju porasti za oko 50% ukoliko smart mreža bude u funkciji, no ukoliko ne bude, računi bi mogli porasti i do gotovo 400%.

Neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, među kojima su i International Business Machines, General Electric, ABB, Siemens, Google, Toshiba, Cisco, te Microsoft, međusobno konkuriraju u ostvarivanju infrastrukture smart mreže. Prošlog tjedna, japanska multinacionalna kompanija Toshiba pristala je, za 2,3 milijarde dolara kupiti švicarsku kompaniju za smart mrežu Landis+Gyr.

Susret ponude i potražnje

Velike tehnološke kompanije žele proizvesti uređaje i programske pakete potrebne da bi proizvodna postrojenja mogla komunicirati sa opremom koja koristi električnu energiju.

Osim velikih tehnoloških kompanija i druge razne kompanije vezane za energiju, obnovljive izvore, kućanske aparate i auto industriju mogu koristiti smart mrežu za interakciju sa svojim potrošačima.

Trgovci energijom, kao što su NRG i Consolidated Edison's ConEdison Solutions, mogu koristiti smart mrežu za ostvarivanje što bolje ponude i drugih usluga.

Proizvođači kućanskih aparata, kao što su Whirlpool i Haier Electronics, mogu prodavati učinkovitije aparate, a proizvođači automobila, kao što su Ford Motor i General Motors, mogu koristiti smart mrežu za napajanje svojih električnih automobila.

Sadašnja elektroenergetska mreža nije dizajnirana da zadovolji potrebe restrukturiranja elektroenergetskog tržišta, sve veće zahtjeve digitalnog društva, ili povećano korištenje obnovljivih izvora energije.

Mreža se danas prvenstveno sastoji od elektrana na ugljen, nuklearnih i plinskih elektrana, koje su visokonaponskom mrežom povezane na lokalne distribucijske mreže. Energetski tok uglavnom ide od elektrane do potrošača.

Obnovljivi u porastu

Smart mreža i dalje će dijelom ovisiti o nuklearnim i fosilnim elektranama, no uključuje i značajnu količinu pohrane energije i proizvodnih objekata obnovljivih izvora energije.

Nije iznenađujuće da glavne tehnološke kompanije kao što su General Electric, Siemens, i Toshiba također dominiraju prostorom obnovljivih izvora. No postoje i mnoge druge kompanije na području energije vjetra i sunca, kao što su FirstSolar, Sharp i Vestas Wind, koje mogu imati koristi od smart mreže. Potrošači žele pouzdanu i jeftinu energiju, no sve više žele i čistu energiju.

Predsjednik Barack Obama je u svojoj poruci u siječnju postavio cilj od 80% čiste energije do 2035. godine, i iako je u svoj cilj uključio nuklearnu energiju i čistije termoelektrane na ugljen, još uvijek ima dovoljno prostora za više obnovljivih izvora.

Sjedinjene Države dobivaju oko 46% svoje energije iz ugljena, 21% iz prirodnog plina, te 20% iz nuklearne energije. Prema podacima savezne vlade, obnovljivi izvori, kao što su vjetar i sunce, čine manje od 5% ukupne potrošnje.

 

Izvor: http://www.reuters.com

Tags:     Smart grid      elektroenergetska mreža      smart mreža      S.A.D.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?