Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA zahtijeva ukidanje subvencija za fosilna goriva E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 06 Listopad 2011 14:30

Ukoliko se dosadašnji trend povećanja subvencija za fosilna goriva nastavi, do 2020. godine one će porasti za trećinu, odnosno, iznositi će 660 milijardi dolara godišnje, upozorava Međunarodna agencija za energetiku (International Energy Agency (IEA)).

Analize objavljene od strane OECD-a pokazuju kako bi ukidanje „neučinkovite subvencije“ povećalo nacionalne prihode, smanjilo emisije stakleničkih plinova, te potaknulo ulaganje u obnovljive izvore energije i energetski učinkovitiju tehnologiju.

Agencija, koja provodi kampanju protiv subvencija za fosilna goriva, smatra da sredstva namjenjena za naftu, plin i ugljen često ne dolaze do krajnjih ciljeva, već se koriste za poticanje nepotrebnog rasipanja energijom, što doprinosi rastu cijena i nerealnom tržištu.

Uklanjanje subvencije za fosilna goriva do kraja desetljeća smanjiti će svjetsku potražnju za energijom za 5% i emisije stakleničkih plinova za 6%, navodi se u izvješću. Razvijene zemlje, kao i zemlje u razvoju moraju ukinuti neučinkovite subvencije za fosilna goriva, smatra glavni tajnik OECD-a, Angel Gurria, te nadodaje kako je smanjenje subvencija, naročito sada dok se traži politički odgovor na najveću ekonomsku krizu, najočitiji način kako pomoći vladama da ostvare svoje gospodarske, ekološke i socijalne ciljeve.

IEA procjenjuje da su subvencije, koje služe kako bi se cijena fosilnih goriva smanjila, u 24 zemlje OECD-a u stalnom rastu. U 2010. godini subvencije su iznosile čak 110 milijardi dolara više nego u 2009. godini, dok je godišnja potpora u razdoblju od 2005. do 2010. godine iznosila od 45 do 75 milijardi dolara.

Gotovo polovina subvencija odlazi industriji nafte, što je u 2010. godini iznosilo 193 milijarde dolara, dok je 91 milijarda dolara pripala prirodnom plinu.

To je velika količina novaca, izjavio je Fatih Birol, glavni ekonomist u IEA, nadodavši kako će bez daljnje reforme potrošnja za subvencije fosilnih goriva do 2020. godine doseći 660 milijardi dolara, odnosno 0,7% svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

IEA je početkom godine izrazila protivljenje subvencijama, a Svjetska banka prošli je mjesec izjavila kako bi taj novac bio korisniji za pomoć borbi protiv klimatskih promjena u siromašnim zemljama.

Birol je istaknuo kako je uočen napredak od 2009. godine, kada su vođe G20 odlučili smanjiti subvencije koje potiču nepotrebnu potrošnju, smanjuju energetsku sigurnost, ometaju ulaganja u čiste izvore energije i smanjuju napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Pohvalio je napore u smanjenju subvencija u Kini, Rusiji i Indiji, a u IEA-inom izvješću stoji kako državni proračun US 2012 predlaže smanjenje širokog spektra subvencija u energetskoj industriji, što bi trebalo uštedjeti više od 3,6 milijardi dolara.

Iako je ovo ohrabrujući početak, potrebno je još puno rada kako bi se ostvarili značajni pomaci, zaključila je izvršna direktorica u IEA, Maria van der Hoeven, te je istaknula kako je važno da zemlje provode svoje reforme.

Kroz izvješće, World Energy Outlook report, koje treba biti objavljeno 9. studenog, IEA će izdati dodatne podatke vezane za subvencije za fosilna goriva.

 

Izvor: http://www.businessgreen.com

Tags:     IEA      OECD      fosilna goriva      subvencije      potpora
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?