Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA objavila da obnovljivi izvori energije postaju konkurentni u trošku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 24 Studeni 2011 19:16

Međunarodna energetska agencija (IEA) je u svom zadnjem izvještaju objavila da tehnologija obnovljivih izvora energije postaje sve više i više konkurentna i da je rast obnovljivih izvora energije dovoljan da dostigne nivoe za održivu energetsku budućnost.

Izvještaj također kaže da su poticaji za tehnologiju obnovljivih izvora energije opravdani kako bi se dao poticaj investicijama u te tehnologije za čist okoliš i za dobrobit energetske sigurnosti.

Obnovljivi izvori energije su brzo rasli u zadnjih pet godina i sada daju skoro 20% svjetske proizvodnje električne energije. Prema Paolo Franklu, IEA-inom čelniku za obnovljive izvore energije ispuštanje 300 milijuna tona CO2 je izbjegnuto zahvaljujući njihovom korištenju.

Portfelj obnovljivih izvora energije koji uključuju već formirane tehnologije kao što su hidroelektrane i geotermalne, omogućuju konkurentno ulaganje bez specifične ekonomske podrške. Smanjenje troškova se pak i dalje očekuje u vjetru i solaru. Obnovljivi sektor će morati rasti 4 puta u budućnosti kako bi države postigle svoje klimatske ciljeve, te je zbog toga potrebna značajna politička podrška.

Zbog gore navedenih razloga IEA brani poticaje u kraćem roku u OIE tehnologiju kao potreban način stvaranja sustava koji koristi nezavisnu čistu tehnologiju. Dobar primjer toga je Njemačka čiji su visoki poticaji za solar omogućili brzi početni razvoj, a sada su spušteni s razvitkom tehnologije.

Najveći razvoj OIE-a je u OECD zemljama i na velikim novim tržištima kao što su Kina, Indija i Brazil. Većina OECD zemalja ima velike poticaje s ciljem razvoja OIE-a.

Prema IEA-i OIE su rasli 18% od 2005. do 2009. te je taj rast pokazatelj da poticaji djeluju, i da se može postići održiva energetska budućnost.

Od svih OIE-a hidroelektrane još uvijek imaju najveći udio sa 84%, što je bilo dovoljno za proizvodnju 16% svjetskih potreba za električnom energijom. Drugi OIE su pak rasli 74% od 2005. do 2009.

Izvor: http://uk.reuters.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      tehnologija      iea      solar      hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?