Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

9% električne energije u Ujedninjenom Kraljevstvu dolazi iz obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 03 Siječanj 2012 00:03

U trećoj četvrtini 2011. godine 9% električne energije u Ujedinjenom Kraljvestvu proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije, stoji u izvješću Odjela za energetiku i klimatske promjene (DECC).

RenewableUK ističe energiju vjetra kao obnovljivi izvore energije koji je najviše povećao svoj doprinos u udjelu proizvedene električne energije. U odnosu na isto razdoblje u 2010. godini količina proizvedene električne energije iz energije vjetra na moru značajno se povećala, djelomice zbog povećanja kapaciteta, ali i zbog činjenice da je rujan bio najvjetrovitiji mjesec u poslijednjih deset godina.

Proizvedena električna energija

Statistike pokazuju kako je u razdoblju od siječnja do rujna 2011. godine proizvedeno čak 64% više električne energije iz energije vjetra na moru u odnosu na isto razdoblje 2010. godine (4.865 GWh zabilježeno je 2010. godine, a 6.618 GWh zabilježeno je 2011. godine), te 36% više električne energije iz energije vjetra na kopnu (1.943 GWh zabilježeno je 2010. godine, a 3.189 GWh zabilježeno je 2011. godine).

Dr. Gordon Edge, iz Renewable UK, smatra kako statistike izdane od strane DECC-a pokazuju kako vjetroagregati kontinuirano proizvode sve veće količine elektrčne energije unatoč velikoj propagandi protiv energije vjetra koju stvaraju lobisti.

Isporuka čiste energije i dalje će se nastaviti, što bi trebalo smanjiti  ovisnost o vrlo skupim fosilnim gorivima kao što je plin. Trebalo bi istaknuti da je upravo visoka cijena uvoza plina značajno povećala račune goriva u kućanstvima. Obnovljivi izvori energije, kao što je energija vjetra, nude mogućnost smanjenja računa za goriva, što za kućanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu igra značajnu ulogu, zaključio je Edge.

DECC je istaknuo i rast instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je u trećoj četvrtini godine iznosio 400 MW, što je za 12% više u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. Gotovo dvije trećine tog povećanja (240 MW) odnose se na energiju vjetra na kopnu i na moru.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     UK      Europa      energija vjetra      2011      statistike      DECC
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?